[試當真fans入]游學修撈咗咁多年,喺電影界有過咩成就令佢咁大口氣?

356 回覆
915 Like 125 Dislike
條友好撚廢
試當真高質
但fans智商得80
咁佢唔算電影明星?
你咁講劉德華會仲麻煩去分
我無反對過網片可以喺電影喎
亦無講過電影唔可以放上youtube

我呢個post係討論呢樣嘢咩
就算你係五毛 都係拎左好多觀點出黎講既五毛
反而好多反對你既人連自己既獨立思考都無 呢啲人修哥都會當佢阿慈咁叫佢收聲當幫忙
唔好話challenge
咁你開口問人攞錢去做啦
拎起你份cv問吓你有咩能力去做到呢個post都好合理啫吓話
短片唔係電影又可以拎奧斯卡?
例子可以睇kobe 套dear basketball
認同樓主 仲有我想講佢d戲屎到 兩年幾前佢套viutv 仇老爺爺個劇本幾好,但佢做男主角,d戲生硬到我作為觀眾都覺得尷尬
認同
電影同youtube界線不嬲都好清晰
唔係話係電影銀幕上就係一套電影
咁不如你諗吓點解短劇放映都可以擺喺電影院度播
到底電影嘅定義係乜嘢
係咪樓主既說法咁用行業生態嚟介定
用長度?播放地點?一次性定係分開好多集?

都係果句啦我純粹係想表達兩者嘅界線越嚟越模糊
就好似Marvel喺戲院上完套戲一兩個月後
你喺Disney +都有得睇嘅道理一樣
比到你睇嘅唔係一個證明而係可能性

IT狗同愛回家我都唔會100%否定叫佢做電影呢個說法

咁我又調返轉問你
日本將10集動畫cut出嚟
做兩個鐘嘅總集篇放喺電影院度播
嗰啲係咪唔可以叫電影
我會覺得佢係少數撈過電影圈,做過下電影男主角,自己又拍過劇,跟住YouTube 界又撈得掂嘅影視人。同時掂過傳統界別同YouTube 界別嘅人唔算好多,而佢個YouTube channel又hit, 所以咪想用返個影響力衝擊返電影界,但呢個衝擊成唔成功,咪放長雙眼睇
咁而家係根本連界別都模糊,你一味話有分別但根本好多公司已經撈埋嚟做
佢算啊
我無話唔係啊
但音樂界同電影界都仲係獨立運作㗎ma吓話?

我從來都係講緊行業生態咋喎
連登踩得嘅話,第時試當真應該大紅大紫
佢對電影理解係有啲墨水
但係叫佢拍戲真係尷尬
我覺得斜棟好睇。
試當真~佢有佢支持者就有生存空間,冇話要全世界(定全連登世界?)都支持。
最撚慘係啲人覺得我係格硬盲反
係要踩死試當真

咁我喺討論區提出問題同質疑同大家理性討論吓都得啊吓話
如果你嘅意思真係好似上邊條友咁講
咁你就真係錯晒

首先遊學修冇話過自己已經成功改革
佢話自己係演員係因為佢拍過戲
唔係因為佢拍YouTube出名

原來你所有嘢都係自己諗誤會晒
唔怪之你啲point九唔搭八
預言定先: 佢哋會有錢拍電影 有錢做舞台劇 做到佢哋想做嘅事 而你仲喺連登繼續酸 周圍問人佢哋憑乜野成功
電影都要有音樂
你咁講金像獎奥斯卡就唔應該頒原創歌曲
所以你覺得開post質疑就係酸?就係盲反?
唔好咁啦
黑同白之間仲有好廣闊嘅空間㗎
白卡發現
佢攞animated short film 短片
你上面係用長片嚟比
(電影界裏面長片短片地位差好遠)

而且我諗佢哋自己都唔會叫自己平時啲片做電影

mockumentary 例如channel需要xx 嗰啲就真係short film
根本樓主自己都越講越亂
一開始觀眾娛樂所有界別都好難分得清
所以當年黃家駒講得無錯香港只有娛樂圈
一樣都係想睇八卦想睇人仆街
唔係好鍾意遊學修
但佢想救/改變 電影圈
同佢有冇係電影圈有冇成就有咩關係
同埋都係因為佢冇成就
先要係另一個方向去做佢想做既野
古天樂就係做緊有成就個邊既野

梁天琦當日走出黎
又係香港有咩成績成就
點解咁大口氣話要改變香港

根本就冇抵觸
係佢成日開口埋口提住有d 煩姐
所以佢份cv就係喺YouTube做得好囉

亦都所以點解我哋要喺呢個post同你討論

YouTube界同電影界既界線囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞