[試當真fans入]游學修撈咗咁多年,喺電影界有過咩成就令佢咁大口氣?

356 回覆
915 Like 125 Dislike
代表作咪被人知邊個係劉鳴煒
【試當真NFT】嚴選十大試當真Cap圖 (Haters勿入)
https://lih.kg/2969028

睇電影
⬇️
睇港產片
⬇️
睇youtube片

三種唔同等級既影視作品
另一邊拾陸比玖開咗眾籌計劃
2022年,第 20 屆香港亞洲電影投資會(HAF20)公布 28 項入圍「發展中項目(IDP)」電影計劃,從來自 38 個國家和地區的 222 份申請中選出。當中網上頻道「拾陸比玖」成功入圍,並獲陳果監製加持。「拾陸比玖」希望以此作為開台一週年的紀念項目,嘗試以眾籌集資方式,炮製黑色喜劇《搗破法蘭克》。

中意邊個團隊/Channel 咪課邊邊囉
我就會課16by9
長劇仇老爺爺,做晒監編導
當初吹大左有乜所謂

淅江政協夠曾經話過改革電視業(搞文化)

結果連慣性收視條毛都郁唔到

反而轉番做老本行既買賣(搞營商)

一樣有自己一片天空
拍電影都係想賺錢啫,家下拍都未拍就已經穩賺2800萬,勁過曬梁朝偉、周潤發嗰啲啦

相信遲d迪士尼都要參考修哥點樣經營電影產業
葡萄牙?
分別呢?
下話,梁朝偉接講個廣告都幾百萬美金。
拍套戲呀都講緊2800萬美金
游學修收皮啦
擺明佢係代表天下一講野啦
好多搶口野老闆唔可以自己身份講,改革香港電影係天下一想做,唔係佢想做
認真唔覺得佢好戲,咁開演唱訓練班係搵邊個教?
杜汶澤個台都話搵影帝教
佢唔係諗住自己落場呀嘛?
樓主係咪會開 po 講埋梁天琦?
即係原來係泊車仔黎
未做過國家主席唔可以批評國家主席
明既
佢搞試當真又真係一帆風順 又吹佢唔脹喎
一定係 仲有唔想睇隻猩猩
其實我真係唔明點解佢死都甩唔到做電影個包袱
喺youtube 搞其實好大出路,低成本又拍到啲嘢交到貨仔俾班觀眾,圍威喂實有班人課養到成班crew,又滿足到佢對演出嘅欲望
外國一早有晒例子點樣喺youtube 搞大,喺香港本身傳統影視娛樂一向垃圾開,加埋本身好多人都未真係好投入睇youtube,有少少質素一定出到位可以再食住條水
要開拓新嘢拍vlog 又好,打機又好,開live 又好,度故仔拍短片又好劇仔又好梗有嘢玩到
對自己作品有要求淨係佢哋本身做緊嘅嘢都大把嘢進步空間啦,攞鏡、佈景、燈光、劇本樣樣嘢都仲好低質,唔係低成本就大晒,大把人筆直細技術上都拍得好過佢哋
試當真啲片係有話題,但有話題都可以拍好啲掛,啲鏡頭震撚到唔想睇,day one 係咁,成年後都係咁,都唔好講其實以前captv 都係咁,做越耐對佢哋expectation 大啲都正常掛
外國youtuber 或者啲creator 都唔多志在癡返去舊有大台同舊產業,而家仲吹到要返轉頭搞電影,都唔好講現今要上到大銀幕嘅創作空間有幾咁壓迫,仲吹大到培育新人,米挽拉ching 呀
仲要吹一日一片
2022年啦 仲屎當真 過哂氣
香港人仲要比屎當真呃到幾時
佢將電影個套帶入YouTube
十幾分鐘片 有電影元素

至於真係改變電影業就算數啦
even 古生早兩年
咁出錢出力投資新導演 開新戲
都未改變到 香港電影業一潭死水既情況啦
田雞都未敢出黎認頭
更何況游學修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞