加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
講事實就係5毛外國一定好個月亮都圓啲
你班屈毛撚固步自封同大陸人有乜撚嘢分別?
香港做commercial leasing 去到可以做咩?
講得好又五毛 唔好又五毛??
全世界都係五毛啦就嚟
係香港叫開IT狗
其他人仲要用錢換自由
緊係不願面對啦
閪工之前返過一排 得30分鐘lunch 仲要得18/hr
我話要辭職 先講可以1hr lunch再加break time
我都想搵番銀行做
Ching介唔介意share多啲
例如你背景同搵工過程
咩工種
你估呢啲科技公司入邊個個都係醒目仔女咩
我嘅意思係如果你喺香港已經有一定嘅經驗/ technical skill
去到加拿大唔使怕羞apply下一啲大公司
如果有得見工好好地準備吓interview 未必一定係冇機會

就算最尾入唔到去做 你都拎到見工經驗 對你準備下一個 interview 都係非常有用

就業市場其實都係睇呢兩樣嘢 technical skill + soft skills

自己反省下邊方面不足去改善一下 搵工會容易好多
當你offer 到越多野比間公司 人工自然會越高

唔好一下就認定移民去外國要做貨倉 door dash 送外賣
貧窮果然限制左思想
關你撚事咩毒撚
返大灣區啦咁
leasing
求經驗,本身係香港MNC做IT,已經send咗70/80封先得4-5個interview...開始懷疑係咪自己問題...
份resume已經跟足Canada format
普通文員工囉
落左地未?
有Canada telephone number 未?
做infra乜
當然機會係要啲人自己爭取嘅,但現實啲睇,唔可以下下想一步登天!大部分人都係騎牛揾馬,一路做一路揾。

唔係叫大家打定輸數要去做door dash、instacart ,但都唔可以太離地,正如你所講,大tech firm一樣有廢柴,唔會每個人都即時做到MS sr csa manager

要入到個門口,先可以有機會contribute到!
做IT邊範先
大約搵幾多到呀?
Application process 我可以幫手答下

你拎到work permit/ 知道自己幾時會拎到work permit 就可以開始執CV但係記得係你CV 上面加句類似eligible to work in Canada 嘅句子喺自我介紹

因為Recruiter 見你個電話同地址係香港佢哋可能就即刻會西走你 搵工途徑都係LI Glassdoor 呢啲網站

之後就等公司send email 俾你做initial chat

第一round 通常都係 hr recruiter 內容都係佢哋介紹吓自己間公司 個位係做啲乜 recruitment process 會係點樣 當然都會叫你介紹吓你自己同埋點解你會想去呢間公司 呢啲大路嘢

第二 round 通常都會叫你做coding exercise hackerrank 呢啲嘢 如果你炒咗就應該唔會有next round

第三round 就係見line manager 又係自我介紹 討論下你之前嘅工作 睇吓你嘅logical thinking o唔ok
可能會同你討論下點解你coding exercise 會咁做去捉吓你路 睇吓你溝通能力去到邊個位

第四round 有機會見stakeholders product team 嗰邊啲人 因為你要同嗰班人work (有啲公司未必會做呢啲個step)

Final round 通常係peer interview 去到呢度你都應該9成有offer 都係同未來同事傾吓計 睇吓你係唔係正常人

最後咪就係同HR 傾人工 start date etc
3份都華人?
華人通常都閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞