加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
咪英文囉

佢唔係竹星, 香港唔係讀國際學校/maryknoll 嗰啲, 只係地區名校中學, 其他唔清楚
Toronto only

Vancouver 好似無乜
same
真係冇咩需要擔心
半退休咁
Ching想問下400題Leetcode你操左幾耐?
我操得好慢
同埋做做下都會唔係好記得之前做過d
所以我唔係好信佢一嚟加拿大就有呢個人工囉
最好笑係如果收咁嘅人工都諗住去basement住或者同人share room
有啲奇怪囉
有無巴打熟IT infra行程
諗緊使唔使搵定工先過去
已批OWP
有冇uiux designer 講下搵工情況
都操咗3個月倒 每星期平均10-12個鐘 不過之前學algo同做epi都操過~100條
你當我呢3個月淨係做咗250-300條倒
我操之前温過algo&ds 先 再跟個本elements of programming interview (epi)黎學咗啲patterns先 就會操得快少少
操一定要by topic 咁操 + time自己25mins 搞唔掂就會放棄 睇答案
time/space complexity optimal 嘅寫法都要學
https://neetcode.io/
https://zxi.mytechroad.com/blog/leetcode-problem-categories/

記低啲野我靠寫notions (or excel, 總之都係一個表/notes)
例如 錯咗啲咩 如果寫咗個suboptimal嘅solution會寫低諗漏咗啲咩
如果寫唔倒optimal solution 就會過幾日再操多次同樣嘅問題 到寫到為止

btw 我諗唔駛太介意操得慢, 我諗識曬最有代表性個~200條倒都夠做
最緊要做完個啲係真係識 真係master到啲寫法 加油啊
leetcode方面夠做啦,可以prep多啲behavioural question
你唔信係你既事啦
但你睇翻佢考慮夾租係幾個月前既事,搵到工係最近既事,工都未確定搵到想住平啲真係咁難理解咩
你都識講搵工過日晨啦
CFO 要管好多嘢 唔啱Hea 人
喺香港有冇相關經驗?
睇呢個 po 嘅後生應該好多做開文職
多謝分享
祝ching你早日順利搵到工
真 可能香港做緊 CEO, 去加拿大降少少 grade 做 director 都唔出奇
AI? biochem? biomed?
ciqs 同 rics / hkis 有互認
試下查埋 xx estimator, xx cost consultant 之類
加拿大啲 title 5花8門
應該啲hr 都知英國牌係咩嚟嘅
rics 睇落喺加拿大都有分部
想問下溫哥華IT support易唔易搵
英文普普通通
準備出發去溫哥華
岩岩send左十零份cv出去

3年經 以前有做過uat testing
ive仔一個
都係主要做helpdesk/入ticket system/onsite整機
你望下加拿大啲執業要求先 包你嚇親
問題係好多揸 OWP 嘅都係 U Grad
仲要係做開銀行 金融 civil BS 之類加拿大冇咁好景嘅行業
又唔肯放低身段做藍領
咪上嚟叫春囉
咁2線城市(Calgary 之類)係咪競爭冇咁大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞