加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
畢業無耐做緊sell side equity research analyst
(CFA level 2)

諗住過兩年半去讀書, 再考CPA, 咁有冇得諗. 或者其他finance的工種大概咩情況

Sorry, 啱啱先開始plan, 個諗法有啲初步
入邊有一半係中國人
鳩估
要交幾多租 sosad
對加拿大黎講要買樓都越嚟越難了,買唔到house就焗買condo,香港人都唔係住慣龍床盤先去買
Markham 同fd夾租
一個月800蚊
講緊獨立屋
Condo同某啲townhouse要比龐大管理費
屬於投資性質居多
不過好似有少部分townhouse係冇管理費
所以唔怪得咁多後生仔外流
真係睇唔到希望
同香港有啲似
呢邊都認CFA, 你考曬CFA同讀個MBA 應該好過搞CPA

CPA 要3年exp 又要考一堆試,你做ibank m&a or consulting 好過做accounting la

過2年先讀你未必用到stream A移,2026要grad 到
system自動會filter走一大堆人

This is a fucking lie
溫哥華獨立屋入場要1.5m-2m, ,邊個買得起?

後生仔已經個個住condo 了
溫哥華到埗唔夠一個月搵到工唔係Min pay
有無咁有錢
Condo管理費年年加
$8xx都已經好誇張
我8月先出發
諗到呢方面都頭痕
你三房加有swimming pool?
$8xx 應該過千尺 or 你樓價低水過市價
你講嗰個萬九係中位數。。。
介唔介意share下係咩工
睇左好多睇樓youtube
2x年樓齡果啲
有啲十年樓齡已經要$6xx
我睇2房2廁
笑死
唔該晒, 睇過嗰邊啲master普遍比較academic, MBA 又幾貴, 所以諗住 winter intake 讀個一年 postgraduate cert就算. 其實當係一個緩衝期搵工

想知道普遍bank 係唔係都鐘意請local 多啲
基本上要唔駛供樓供車先得
所以想知點入行
對電子科技嘅selling有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞