加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
希望越來越多香港人入到啲高pay公司,拓闊個referral network
咩經驗先得㗎…. 通街都有嘅,無乜必要請個新移民唔知頭唔知路,隨時開工有文化衝突

你識獨家software/vendor 嘢出面搵唔到人嘅,只得香港經驗都要請啦
車行賣車多新移民做呀,成日都遇到,乜國家都有,你讀完個課程應該唔難搵,做唔做得落睇你造化。
地稅跟屋價同地區,就算同一屋價 Markham 同 Toronto 地稅都差好遠
咁大間公司payroll都係outsource 㗎啦 不經人手

早啲買RRSP 申請減withholding
睇吓你放唔放得低個身段,定係繼續抱住香港嗰種心態走唔出comfort zone。放得低既話乜都肯做基本上一星期內都可以有工返特別係餐館工,一路做一路騎牛搵馬。如果放唔低既話可能要搵耐啲
我果時就set一個期俾自己
之後揾唔到就去Walmart Superstore做住先
印度友有一半以上吹水大,叻既得兩成
強國人最勤力果班都去曬美國,去得加拿大好多都係屋企有d錢,窮果d 無乜international exposure

我唔覺香港人會輸俾佢地,完
RRSP, moving expenses, medical expenses,要搞總會搞到d
outsource都要計啱姐
出少左糧都要追架
讀書
明明香港好食好住要去加拿大捱
識飛就自己開firm la,洗乜打工
無apply 過50份以上唔好同我講你搵緊工

有得in 其實已經有入場卷,之後真係睇你能力同你d exp 係咪match 公司
攞左 PR 之後你就係local

owp/pgwp 係少少唔著數
做倉?
你真係未見過人做FAANG?
是旦啦你咪繼續係到講,自我感覺良好,令呢到d人真係覺得咁美好囉
Amazon其實唔難
上網都大把
唔好咁酸啦ching,咁樣好肉酸
amazon 嚟講170K應該係SDE1/SDE2踩界,香港本身有工作經驗而有操到leetcode要入真係唔係冇可能,我1年經都搵到份再高啲既offer
嚟緊Meta都要喺多倫多擴招,高pay職位只會越嚟越多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞