加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
一般
係咪唔夠班
搵住其他工融入下個社會再apply應該唔錯
税有provincial 同federal..個50%係bonus税
> A bonus is taxed like regular employment income at your graduated tax rates in the year of receipt.

https://www.eytaxcalculators.com/en/2021-personal-tax-calculator.html
RSU咪又係計Income
不過份糧高到咁上下就差唔多50%就真既,不過唔係成份糧扣50%而係每加一蚊人工得翻五毫子落袋
供樓就可能要

租樓應該唔洗
Biweekly payroll 當收一萬base加lumpsum bonus 萬零兩萬差唔多50%税,個陣佢當你年薪係你(biweekly + bonus )x24,個tax rate 就咁高,到報税個陣可能會退多咗既税比你
租屋唔洗比地税,一個月慳四舊水,個租都係四千都係貴…
所以上連登真係勿認真
大把仆街水鳩人
你應該同HR講叫佢計返啱withhold 返少d
咁睇係佢計錯 withhold過龍
乜叫一般IELTS celpip 幾分
冇記錯係有newcomer既首置優惠計劃 你可以search下類似既字眼 價錢就睇你想買咩區 North York既condo 大約800k到有交易 bungalow你預1.5M到 其他區等其他Ching講 我諗GTA區你預1.5M到先會有比較好既選擇
咁人工幾多
after tax後有幾多?
倉務員 翻一至六 3600 before tax
呢個年頭邊到仲有中產
利申:Federal 第3格tax bracket 表示買唔到樓
如果唔計買樓,你係咪到過中產生活先?
唔買樓6雞都好夠洗啦 加拿大有幾多洗費
你要玩高消費活動 個個星期落track另計啦
但長遠都想有間屋住既 基本需求
講你又信,唔好以為自己係人才好多人請咁
你條垃圾去到邊都係咁,前世做開狗?
咁你係咪人才自己知

呢邊連 admin 都大把人做唔掂

加拿大未來十年有一百萬新職業空缺
好多人好高人工,搵緊最低工資好自悲
搵到自己既目標同定位,奮鬥幾年就好
唔係MNC 都係4-5個interview
講真,加拿大IT都幾難有170K年薪
美國就大把,FAANG SWE閒閒地150K USD, 高一級就200-250K USD
但係加拿大就難啲
150K CAD樓下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞