加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike

咁好
頭兩個禮拜已搵到工 同行朋友都搵到
無想像中咁難 睇你肯唔肯做住先
係,加拿大人工低好多
咁多啊?
乜野職業啊?你有無睇過統計一年有幾多其他國家既人入嚟?
餐廳企櫃呀?
仲有加拿大本土有幾多人出嚟做野
係咪每年得十萬新職位?
你都識講重有加拿大本土既人
呢幾年又突然多咗咁多人,一下消化哂啦講低賤,香港人又唔會夠咖喱佬癲,講勤力又唔多支那種,唔好真係以為香港人係最撚醒先得嫁
所以我先話依到係吹水唔抹嘴
個個話做IT都揾緊十幾廿萬一年
定佢哋係MIT, UoT畢業
真,呢到真係水人水得好緊要
Go local church la or meet some real CBC
同睇多啲英文野
電視電視八掛野
英文自然浸出嚟
分分鐘現實只係一個揾唔到it工
係大統華凍肉櫃到FF自己揾緊年薪170k既小毒撚

都係嗰句,讀到master咁猛料請你翻嚟都未必做得耐… 好多老細會咁諗

diploma 就唔會咁諗

Manitoba有幾多IT 工?

Meta to open new engineering hub in Toronto, expects to create 2,500 jobs
https://financialpost.com/fp-finance/meta-to-open-new-engineering-hub-in-toronto-expects-to-create-2500-jobs/wcm/72c0a55e-33a1-43e5-bea3-c17416114889/amp/

While competition was previously tightest in Toronto and Vancouver, Bergen says companies in smaller markets such as Winnipeg and Saskatoon are now facing talent crunches in the remote-first era.

https://globalnews.ca/news/8761051/meta-toronto-hiring-tech-ecosystem-concerns/amp/
同本地人唔夾,你識飛都無用。
有200k 唔搵accountant/tax planner 抵死
做邊範 做左幾多年 apply咩grade 利申 係加拿大做左一個月programmer
舊樓管理費全包(甚至包cable都有), 新樓唔包電(冷暖氣)
收T4 sheet既人除咗RRSP真係冇咩可以做到
所有工都係鍾意請local
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞