加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
Glass door 都信既
我住大溫,四海之內皆巴打 有咩問題盡量解答
直接無視d仇視移民撚啦
btw原來加拿大無marketing executive位
一嚟就係coordinator,我之前搵工嗰陣仲以為呢個position好高
ielts acad. 7
其實我個位我都係ME 我指工作內容同我香港一樣都係做coordination
ching們係咪都過去先搵會去toronto但驚去到先搵好遲
i see見到marketing同行可以搵返同行jobs都好開心,我都估唔到加拿大對marketing related嘅需求咁高,仲要人工都唔太低
呢個真呀 同indian做左4年 Indian吹水就叻 做就一篤屎 又冇責任感
淨係英文已經輸咗,深層溝通唔到真係差啲。我英文已經叫唔差都覺得有距離。

利申:IELTS reading 8.5 listening 8.5 speaking 7.5 writing 7.0
咁你要學好d 英文先
Block 支那仔喺上海俾人封城係咪好好玩
blocked user大家記得block
唔覺,香港本身升職唔會太慢
入左加拿大職場 當然睇performance 升職
唔通睇你本canada passport 就升你咩

憲法規定除左公務員同軍隊,PR同citizen 本身福利同就業權都無分別
有乜好出賣你係咪睇cctvb 睇太多
Same,尤其佢地好鍾意small talk,一傾到hockey 就只可以尷尬點頭陪笑
信,你唔信咪去hays 網頁留個email攞salary report,唔會差得遠

唔好當我講你唔信hays, HR C&B都係refer 份report出價俾offer
CLB 8-9, 加拿大英文黎講已經叫中上

IELTS 6666就叫一般
你做business 要幾多深層英文先
business English 英文唔係極深,溝通到就得
當然英文越好 越好,但基本要求meet 就得

你覺得印印,強國,中東,東歐,南美英文好你幾多?
巴打講得岩 做倒即時對答好重要
個人覺得 呢度financial/banking developer 睇溝通水平多過technical 水平 好多朋友都唔洗考所謂既leedcode
識唔少人本身唔算好tech都入倒financial/banking
你睇返兩年hockey 咪吹到兩句lo,關英文乜事係culture 問題姐。
淨係business English咩清,同客同老細打關係又business English?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞