加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
本身background係咩or 做咩project/skill,想知點先拎到加拿大entry level150k 既job
冇錯
係半夜要好energetic 咁 interview 有少少辛苦
好彩嘅話間公司有良心仲俾埋relo package
同病相連
成日死係第三步 英文說話好差 人地一問啲吹水野 成日用英文就諗唔倒點答 個腦完全空白 有冇方法可以改善
外國屋企通得渠都係大獲野
如果自細喺外國浸過鹹水,會冇口音問題

之前兩個印度上司都係外國讀書,英文講得好好聽
語言依家嘢都係要時間浸出嚟
下次interview 可以試吓錄低自己個conversation
完咗之後review 下有咩位可以改善
其他都係睇多啲講多啲
我公司onsite都係幾round pair programming
之後再in leadership/architecture嘢
leetcode之類係基本
要一邊code一邊解釋你點解咁寫
communication/collabration好緊要
同埋interview最緊要有自信
native speaker通常唔介意你英文唔流利/錯grammar
慢慢講表達到就得
Ching講到咁, 果到既失業率係咪0%?
係香港transfer過去做定係呢邊搵呢份工?
有冇巴絲渣大卡車🚛?
back office定分行?
想請問下點入行
想一條友移民,
本身做開IT QA,
識少coding ,但唔勁,
有無可能搵到工?
有朋友推薦我去manitoba,
但好撚凍呀,本身有氣管敏感,到時會收皮。
如果去toronto, vancouver,
難唔難搵工?
好淆底。

有諗過讀master 先,(gpa>3)
又會唔會易d呢?

多謝大家解答先~
有中學畢業就請....好易揾....
預咗呢啲post肯定又有IT狗入嚟搞串個場,但冇諗到會有人challenge翻轉頭
IT係有咁好搵,但唔係間間都咁好搵,entry位160K近幾年真係越來越多,我公司啲Waterloo FG一grad就TC 240K唔通又要眼紅佢咩
同埋IT係相對上易搵工好多,但搵咗半年都搵唔到既人絕對不在少數,要自己衡量下
點解要去MB?
QA 坦白講機會真係少啲
溫哥華同多倫多on site role 一定比較多
有冇finance/accounting 嘅巴打分享吓咩環境
有冇巴絲搵到media工?
不要再說了。。。同一個grade同一個department同一條team,人工差30%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞