加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
公司翻 flex hour 咪得, 你食3個鐘都得。
以前有個鬼仔日日 12-3 點唔見人。
係要人睇返哂再同你講先得?
求奇上面都有d講乜野it幾多人工,it易搵到工啦
但試問又係咪真係有咁多係搵到先?
我信你可能搵到,但都要負下責任,講返聲比d未嚟既香港人聽,其實有難度,唔係下下講個價錢,post下d屋相,咁搞法,盞害死人
Fg如果想搵it工係咪都難自問自己成績唔好,有諗過搵啲technician工先再睇下有冇寫code嘅工,但係會唔會畀人有irrelevance working experience嘅感覺
$20/hr 係咪算好架啦?
武肺前翻 office 都係食幾耐都得, IT 狗 flex hour 鬼理你食幾耐,縂之要有個 pattern 日日都係差唔多, 老細知道就得。
3月頭到vancouver
啱啱turndown左1個車行admin offer
考慮緊另外幾個office offer
cls我睇晒成個post真係冇人講過IT易搵到工十個有五個都係唔信IT有好pay
講IT幾多人工有咩問題,唔通ibank友話自己FG 10萬又代表好易入ibank?
of course it is the law. 上網查下先講

https://duttonlaw.ca/what-is-the-law-for-breaks-at-work-in-ontario/

https://singhlamarche.com/lunch-breaks-laws-in-ontario/

The Ontario Employment Standards Act (ESA) requires that all employees be granted one 30-minute meal break for every 5 consecutive hours of work. This means your employer can’t force you to eat at your desk or work through lunch.
technician工唔會轉得翻SDE,entry位競爭係好大,3年經係個分界線,3年以上就渴市3年以下就人搶工
知你勁啦
收皮啦
識人第一份工做 tape mount / operator 轉到而家做 system admin 成日要寫 script

仲有好多 office admin 轉做 BA
faang可以remote報,不過specific faang既話entry位其實得amazon叫做有可能
hope for the best prepare for the worst, 有唔少人都係中小型公司做幾年轉翻入去做
Toronto, Kitchener/Waterloo

https://globalnews.ca/news/8718876/meta-facebook-toronto-engineering-hub-ford/

"New Meta engineering hub in Toronto expected to add 2,500 jobs over 5 years"

平時喺香港笑得多呢啲離地價,但北美就真係有公司開到呢啲價,人哋印度人中国人都係望住呢啲大公司嚟prep,做人俾啲大志好唔好
咁睇嚟都係要努力啲操leetcode,每日都擔心冇工開要回流返香港,希望搵到份entry位嚟做
一定係見工就報㗎啦
做it全世界都fatfat 搵工又易
香港唔知做乜尻笑人it9
搵到工就夠洗有餘,如果接受到夾租既話你預十萬蚊左右做initial fund should be safe for a year
Yes of course.

Kitchener/Waterloo 算係一個城市。
香港人撚會睇得起it
外行果班永遠都得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞