加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
事先聲明我唔係做IT
不過仲有一樣嘢可以睇吓大家
而家好多tech firms 唔係太理你個工作地點 as long as 你係加拿大就OK

因為同你同一條Team嘅同事可能係全球各地
可以交換tg 嗎?有野想問下
想知如果係fresh grad過到去係咪好難?
有見過大部分都要求1至2年work exp.
如果你冇經驗,英文又唔掂,咁就真係難d
溝通嘅話其實厚面皮實得 本身肯做野做到野更加重要
我朋友上司得未?
起哂桿做乜 1個月3皮幾港紙做返finance manager role
我無講過減人工唔正常wo 起哂桿做乜
人地賣左層樓揸幾千萬萬,純粹搵份工過下日晨
花少少時間諗吓點樣sell 自己
做多啲練習 同朋友做下role play
報多幾份工就算自己覺得唔鍾意都當去練習interview

Fresh grad 無論係咩國家畢業都係萬事起頭難
JD 寫1-2 年其實冇經驗都可以apply
普通中小型市值公司 我純粹想知真實情況係咪個個都係搵呢個數定我識個人唔好運
基本上而家所有interview 都係Teams/ Zoom
如果份工唔需要你physically on site 好多都係行hybrid/ remote model

如果我係你我會問interviewer 公司arrangement 係點 如果佢話一定要返公司咁你咪話拎咗個offer 先搬囉 自己執生
讀返個local diploma lo, 好多人都咁做行stream A
你講30k 當然係稅前cad 30k per year

講乜鬼港紙月薪姐
比你個我 我add 你?
渠王勇接班人
係你on9 講得唔清楚

港紙3萬幾月薪即係稅前5萬幾即係年薪cad 100-120k
稅前3皮幾港紙月薪...
有無工程巴打係Calgary可唔可以分享下搵工情況
其實都match返你講個句“canada cpa 搵工點都有50-60k cad per year"
明白哂
華人多個鬼佬, 唔洗英文
我又無話唔會學英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞