加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
樓主乜鳩都唔講撚知佢想知啲咩
點撚樣講撚晒 屌你老母你老母仲要貼番錢比我就叫講撚晒 九唔答八
英文差去讀書算啦 讀書都可以part time
未到已經搵到計返HKD 120K一個月
仲可以長期WFH,18個月糧,花紅
有埋司機,祕書
點選擇係唔關人事
但如果淨係聽連登仔講到咁美好
無自己好好深思熟慮
會後悔
香港人英文差點都識少少嘅,反而就真啲印度、巴基斯坦人,佢哋英文好多都麻麻,但心口有個勇字,一樣照撈得掂!
印度人英文其實好好的
只係啲口音難聽啲
Barista係個邊易唔易搵工?
利申:英文唔太好
邊行先?Office工嚟?
其實tech firm同其他公司個pay係真係差好遠
Level.fyi已經話哂俾你知
我覺得好神奇樓上竟然有一班人唔夠膽去面對做software engineer 人工好高呢個事實

仲話冇本地經驗唔解呢樣果樣

如果你有喺tech 公司做過你發覺大把印度人移民人工仲高

我自己就唔係做IT 不過都叫做work closely with IT

唔講faang 規模比較大少少嘅tech company IT intern 人工都已經係hkd 50k per month

當然我唔係話阿豬阿狗唔識英文都可以入去做coder

我間公司要interview 5-6 round + coding exercises
你話容易絕對唔係 但係如果你有準備過都唔係話咁難
會計
好似好多5毛
願聞其詳
認同,香港人其實好多英文都寫得好好,口音仲冇咁難聽,但就係唔放膽去講!
咁唔係個個都咁sharp,Waterloo 未畢業已經有offer㗎嘛! 你啲scenarios好似有啲extreme!
New Arrivals,冇本地經驗,英文唔得,分分鐘連screening都過唔到
去到當地都做bank 咁睇唔開
如果唔介意搵返華人公司就好易搵
利申黎左加拿大2個月轉左3份工
係11 分
連仔就係on 9 人類
所以見10 分應該有11 個offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞