加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
Vancouver Richmond 難唔難搵工? 文職或者reception
去到加拿大搵份風流工好過啦
所以我住2-3線城市
求其揾份hea工過埋下半世算
前排買咗間全新2000呎
計埋upgrade都唔洗60萬
每個月開支2000到
算少 但多假放可以周圍去
夠住夠食已經好好
識中文緊要過識英文
供樓
係,有富爸爸先買到
屌你老母臭閪
咪坐巴士
淨係夾roommates保險但唔揸車
等啲二手車平啲先買
前提係你有60萬
min wages?

溫哥華生存唔到,多倫多可能好少少
完全同意
我自問唔係勁人同唔洗揾多錢
所以去返依d城市生活
The top 1% of income in Canada in 2021 = $250,519
The top 2% of income in Canada in 2021 = $184,582
The top 5% of income in Canada in 2021 = $128.634
After tax income top 1% = $155157
After tax income top 2% = $122788
After tax income top 5% = $92750

Toront當你住遠啲住New market,最平成交都要1.2m
要儲幾耐先儲到

當你income做到最top果1%
你距離top1 1%有錢人
仲係相差十萬八千里

The top 1% of net worth in Canada in 2021 = $9,737,000
The top 2% of net worth in Canada in 2021 = $2,500,000
The top 5% of net worth in Canada in 2021 = $980,000
要駁佢其實你有好啲既選擇
Microsoft entry位真係100k都冇,假假地都叫地上最強tech公司之一,唔使攞retail bank嚟比咁肉酸
both…?

1.2M你講緊港紙定咩
連DT都仲有0.8M樓下既盤
有無咁多人咁有錢?

三十幾萬人有六千萬港紙身家???
冇消息先係正常
佢係咪講townhouse
Sorry無講清楚
1.2m加幣
獨立屋成交
對加拿大人黎講
Condo呢類投資或者暫住性質居多
溫哥華大把有錢佬過嚟退休咬老本
其實還好 冇養車一定夠洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞