加拿大移民搵工真實情況

1001 回覆
107 Like 24 Dislike
你唔信hays 都唔會信robert half 架la

你咪自己比較下十大recruitment firm salary report然後對下佢地個價差幾多lo

hays 話100k 唔通robert half 會寫40k?

BTW你識唔識玩Glassdoor? 照你咁講乜TripAdvisor hotels.com openrice 全部分數comments 都唔洗睇
可唔可以share下搵工心得,過左第三個月都末搵到
明白唔該你

識人喺多倫多知名女校private school 教,不過係幾年前香港過嚟
Ching 有冇啲心得可以分享下點準備
Entry level 除咗leetcode 仲有冇technical 野一定要準備下咁?
暫時leetcode 都操到差唔多(400題 50%medium, 20%hard, 經典題都操得7788)
但仲係好唔安心
我聽人講過會問system design 但我fg冇咩經驗+undergrad 唔係cs 都幾難上手 唔知擺時間準備呢樣好唔好
同埋自學某啲tech stack 人地會唔會認真當一回事
我算ai/ml個行 但公司好少用mlops 睇過ca indeed 好多post要求嘅tech 我都冇用過
個啲我睇過自學都唔難 但睇完tutorial 就擺上cv 冇係real life applications 用過又好似冇咩用
報左幾多份工???
我其實都係搵返舊公司係美國既post做,咁啱呢邊老細請人我又有人refer先搵到渣,呢邊唔同香港真係識人好過識字。我另外都有朋友自己入左d大公司做data scientist既,不過佢本身都周身cert, 可能比較易搵。
唔該你
我去bc 再睇睇資料先
住緊呢度啲單位成交量好少, 一出list ing2日就賣咗。

你接受唔到大把人接受到。 管理費包水電 8毫子一呎 有泳池
我做IT 要執actuarial啲屎 所以知少少佢地啲嘢, 但今次你問嘅問題我唔識答。 唔好意思
170k 稅後真係無1 萬咁多
diu我本身都睇呢套學!但有d好似連grammar都唔啱 決定都係不了 轉第2套
Detached 1m買唔到啦
最平都1.2
Toronto and Vancouver
巴打actuary? GI 同 life 都易搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞