性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike

我都係

相認 4w5 怪胎中既極品

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
成日覺得自己融入唔到現實
又成日care人地點睇自己
心底裏自卑
唯一呢個人格帶比我嘅優點係聰明同才華
不過反而搞到自己成日唔開心

我都係4w5 仲要INFJ
真係好容易比人地一句評價影響好耐
有時發夢都會夢番自己想像人地批評自己既片段
不過呢種人格都比到我幾好既文字創作能力,算好事黎

4w5應該好有才華
不過偏5係咪應該無咁理人地點睇
專注自己嘅理想

5w4通常係反叛嘅偏鋒分子 多才多藝
問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去
就係鍾意獨特 所以響創作上面可以好有風格
不過慢慢都會留意番自己係咪為反而反,
會唔會因為盲走偏鋒而miss左d野

5w4 here
成日比人話怪,太活喺自己世界
唔鍾意同人吹水,覺得膚淺冇深度
利申:有彈琴,作曲,打死都唔肯用流行曲礶頭chord progression

5w4 here
電腦有個music folder放啲自己覺得好聽嘅音樂入去
永遠唔會放入流行曲

好容易憂鬱
成日覺得自己融入唔到現實
又成日care人地點睇自己
心底裏自卑
唯一呢個人格帶比我嘅優點係聰明同才華
不過反而搞到自己成日唔開心

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

5w4 here
利申:有彈琴,作曲,打死都唔肯用流行曲礶頭chord progression

5w4 here
永遠唔會放入流行曲

聽開metal, 遊戲bgm, Lovelive!, 電子音樂同蕭邦
組合好怪

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

5w4 here

5w4 here
永遠唔會放入流行曲

聽開metal, 遊戲bgm, Lovelive!, 電子音樂同蕭邦
組合好怪

我都係 不斷追求獨特既音樂
不論時代類別
5w4
自卑又自大
好想自己成為係一個博學多才嘅人
好enjoy憂鬱既感覺
其實點分1同6?
其實點分1同6?

1號核心需要係做對既事
6號核心需要係安全感
1號做事只要達到自己標準,確保無錯便足夠。
而6號則會不停思考其他出錯的可能,並加以防範。6號容易感到焦慮,所以會尋找權威人士的認同作定心丸。
其實點分1同6?

1號核心需要係做對既事
6號核心需要係安全感
而6號則會不停思考其他出錯的可能,並加以防範。6號容易感到焦慮,所以會尋找權威人士的認同作定心丸。

萬一出錯既話
1係咪會無理取鬧而6係咪會不斷怪責自己
1同4同分

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

5w4 here

5w4 here
永遠唔會放入流行曲

組合好怪

不論時代類別

4號仔 都係有聽同識分唔同genre
由細到大最中意英文老歌
成日比人話老餅
其實點分1同6?

1號核心需要係做對既事
6號核心需要係安全感

萬一出錯既話
1係咪會無理取鬧而6係咪會不斷怪責自己

Yes
1號會好嬲
因為佢地對自己好有要求
希望自己係完美/永遠啱
Type 1 highly driven by anger
6號會自卑自責
一有insecurity會好不安
可唔可以解釋下人格同應對既罪有咩關係?
號碼當中有無對立?
即係可唔可能有同時九種人格所佔比例平均?
如果有係咪等於無特定處事既反應?
又可唔可以透過人格應對既罪去誘發人格改變?
號碼當中有無對立?

九型人格係講內心動力
姐係每種人格思考/行動都會比佢地嘅core values driven
同basic fear/idealization有關係
例如 4號仔basic fear係比人遺棄
所以想突出/同人唔同
Idealization係有自己嘅價值
原罪只係對應返(?)(唔太清楚)
至於有無完全平均就唔知🤔🤔🤔
應該無乜可能掛
號碼當中有無對立?

九型人格係講內心動力
姐係每種人格思考/行動都會比佢地嘅core values driven
所以想突出/同人唔同
應該無乜可能掛

補充原罪個位
拎4號做例子,原罪係妒忌
4號追求一份完美嘅愛/事,但佢地總覺得自己不足,而其他人卻擁有佢地心中美好的事物。同其他人比較之下便出現妒忌嘅情緒。
號碼當中有無對立?

九型人格係講內心動力
所以想突出/同人唔同
應該無乜可能掛

補充原罪個位
4號追求一份完美嘅愛/事,但佢地總覺得自己不足,而其他人卻擁有佢地心中美好的事物。同其他人比較之下便出現妒忌嘅情緒。

即係每克服一個原罪就會提升一次?
咁最後咪會走左一個loop
號碼當中有無對立?

係咪對立睇你點睇喇,例如2號本身以其他人為中心,樂意付出,友善
發展唔健康跌8號,會操縱人,暴力專制
發展健康升4號,重視自己嘅情感和需要
我接觸過嘅書同導師指出九個型號係天生,一生不變。

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

5w4 here

5w4 here
永遠唔會放入流行曲

組合好怪

不論時代類別

4號仔 都係有聽同識分唔同genre
由細到大最中意英文老歌
成日比人話老餅

聽音樂分到嫁咩
我又聽POWER METAL,又聽古典,又聽 AMBIENT ...除左K POP, JAZZ同近十年廣東POP歌之外乜都聽,但我係6w7
號碼當中有無對立?

係咪對立睇你點睇喇,例如2號本身以其他人為中心,樂意付出,友善

號數係唔會變
最多只係你個人格因為變得健康或者唔健康而浮現另一個人格部份特徵
例如極度不安,精神狀態最差嘅6號會好似3號咁不擇手段去剷除佢覺得有威脅嘅人,但唔代表佢變左一個3號
佢依然係唔特別鐘意show off,唔鐘意做人焦點

sorry我真係好憎3號
升升跌跌其實我唔明
愛展健康反而失去本質?
聽落太on9
號碼當中有無對立?

號數係唔會變
最多只係你個人格因為變得健康或者唔健康而浮現另一個人格部份特徵
例如極度不安,精神狀態最差嘅6號會好似3號咁不擇手段去剷除佢覺得有威脅嘅人,但唔代表佢變左一個3號
佢依然係唔特別鐘意show off,唔鐘意做人焦點

sorry我真係好憎3號

咁升做2號既8號同跌落2號既4號行為係相似?
但出發點唔同,係咪咁?
又可唔可以透過人格應對既罪去誘發人格改變?

誘發人格改變嘅意思可以話係知道自己性格盲點係咩,然後改善,從而令人格提昇
4號 怪人

我都係

相認 4w5 怪胎中既極品

巴打相認
號碼當中有無對立?

九型人格係講內心動力
所以想突出/同人唔同
應該無乜可能掛

補充原罪個位

即係每克服一個原罪就會提升一次?
咁最後咪會走左一個loop

理論上每個型號嘅原罪只有一個,上升下降唔關其他原罪事

自己諗下日常行為或者做決定嘅動機都有助自己判斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞