性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
想問下點先係健康發展,即係連住4,7,咁即係右面個條健康,左面唔健康?

哲學撚係唔撚係5號

5w6係忠誠咁做軍師
w4就係成日覺得無人欣賞自己
側翼應該都仲係圍繞緊第五型為主
但唔健康既5會遲早會變唔健康既7,淨係識鳩噏
我都大概變左咁

INFP仲麻煩 永遠唔知下一秒會唔會爆

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

識三個INFP 其中一個用打波同音樂搵到樂趣同發洩情緒 最後DSE入到U
另外兩個不停閉關中學仲退埋 一個生死未卜

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我
不過我成日覺得其他人無可能了解到自己
所以一定要靠自己意志救返自己

有時比人話係冷血動物 差唔多零感情
典型貓型人 冇興趣唔show人

真係冷血的用貓黎比喻亦為貼切
冇利益既唔好埋黎、豬扒死開、廢老應該集體埋葬
功利主義者

精英主義者+1 覺得整體唔夠班
想問下點先係健康發展,即係連住4,7,咁即係右面個條健康,左面唔健康?

哲學撚係唔撚係5號

5w6係忠誠咁做軍師
w4就係成日覺得無人欣賞自己
側翼應該都仲係圍繞緊第五型為主
但唔健康既5會遲早會變唔健康既7,淨係識鳩噏
我都大概變左咁

七仔仲離地 已經係外星人
識個七仔因為太煩膠變犯眾憎 本來想勸佢宜家已經死心 膠廢事俾驚助長佢啲行為

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

識三個INFP 其中一個用打波同音樂搵到樂趣同發洩情緒 最後DSE入到U
另外兩個不停閉關中學仲退埋 一個生死未卜

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我
不過我成日覺得其他人無可能了解到自己
所以一定要靠自己意志救返自己

有時比人話係冷血動物 差唔多零感情
典型貓型人 冇興趣唔show人

真係冷血的用貓黎比喻亦為貼切
冇利益既唔好埋黎、豬扒死開、廢老應該集體埋葬
功利主義者

精英主義者+1 覺得整體唔夠班

就算屋企人都覺得佢哋係工具
做二號真係好慘
成日扑心扑命幫完人
先發現其他人都淨係顧自己

好想換人格
5w4 聽講幾罕見

5w4
5w4, ISFJ
4w3

我咁樣即係點?

問卷好多句子嘅描述都反映唔到背後動機,例如你揀左「我好中意幫人」會計落2號,但其他型號都會幫人,只是其出發點不同。
例如1號幫人因為佢地覺得幫人係「岩」,3號幫人因為佢地想係其他人眼中建立「形象」,8號幫人因為佢地自覺係「強者」,要去保護弱者。而2號幫人是想得到「愛」。
試下了解晒九個型號嘅世界觀同性格盲點,再慢慢了解下自己,過程幾好玩嫁
6w7
成日9UP講廢話扮TALK得,其實係因為驚融入唔到人地
做乜都驚左先諗定幾百個失敗可能性

by the way好撚柒憎3號,無句真
6w7

同6號合作都幾好啊,起碼可以知道好多可能會出錯嘅地方,防患未然。
聽過6號在一個貌似無危險,好安全嘅地方都會更驚,因為無野驚先值得驚,點睇
邊到有得測

上網是但打九型人格測試就有,大同小異
但結果準確度唔算高,參考下
6w7

同6號合作都幾好啊,起碼可以知道好多可能會出錯嘅地方,防患未然。
聽過6號在一個貌似無危險,好安全嘅地方都會更驚,因為無野驚先值得驚,點睇

咁又唔會
6號只係發生左好小事都會無限FF到最差嘅地步
一號

可唔可以分享下細個係點? 係咪勁聽話,好怕犯錯
隔住時間做幾次都係4號5號同分
咁即係4w5 定5w4
9號仔
咁即係4w5 定5w4

睇Wing 嘅描述會好易混淆,建議了解自己嘅核心需要
4號核心需要: 不被離棄
所以要表現得與眾不同,獨特
害怕自己平凡
5號核心需要: 資源
所以好想掌握知識,時間,金錢
害怕自己無知
咁即係4w5 定5w4

害怕自己平凡
害怕自己無知

最怕自己比人哋差同埋無知 我自己
自認自己鍾意抑鬱音樂 尤其係c minor(公認最黑暗嘅key (外國有個podcast講 C min代表受折磨嘅天才 因此對gloomy Sunday免疫 反而愛嗰種淒美)
自己playlist大部分小調
做二號真係好慘
成日扑心扑命幫完人
先發現其他人都淨係顧自己

好想換人格

覺得我阿媽同佢啲friend好慘 二號堆一直奉獻但係忽視內心需要
咁即係4w5 定5w4

害怕自己平凡
害怕自己無知

最怕自己比人哋差同埋無知 我自己
自認自己鍾意抑鬱音樂 尤其係c minor(公認最黑暗嘅key (外國有個podcast講 C min代表受折磨嘅天才 因此對gloomy Sunday免疫 反而愛嗰種淒美)
自己playlist大部分小調

黑暗風格最正
好中意研究人嘅黑暗面
睇電影都好中意dystopian/neo-noir同淒美少少嘅世界觀同劇情
咁多種人格入面好似4w5/5w4最沉迷黑暗風
Tim burton同johnny depp呢兩個'怪人'都係呢種人格
所以先可以一拍即合
6w7

咁又唔會
6號只係發生左好小事都會無限FF到最差嘅地步

6仔好辛苦
永遠乜都擔心一餐
明明其實擔心唔擔心都影響唔到d咩
利申:4w3 first/6w7 second
覺得做人應該要開開心心
好想做7號仔
永遠無憂無慮
Btw連登係咪毒撚居多
有無3號仔8號仔分享下
3同8同分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞