性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
我係2號仔
中意關心人地

係咪好小主動搵其他人幫自己?

點解呢?

好容易憂鬱
成日覺得自己融入唔到現實
又成日care人地點睇自己
心底裏自卑
唯一呢個人格帶比我嘅優點係聰明同才華
不過反而搞到自己成日唔開心

我都係4w5 仲要INFJ
真係好容易比人地一句評價影響好耐
有時發夢都會夢番自己想像人地批評自己既片段
不過呢種人格都比到我幾好既文字創作能力,算好事黎

INFP仲麻煩 永遠唔知下一秒會唔會爆

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

識三個INFP 其中一個用打波同音樂搵到樂趣同發洩情緒 最後DSE入到U
另外兩個不停閉關中學仲退埋 一個生死未卜

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我
不過我成日覺得其他人無可能了解到自己
所以一定要靠自己意志救返自己

有時比人話係冷血動物 差唔多零感情
典型貓型人 冇興趣唔show人

我係2號仔
中意關心人地

Healthy state嘅2號應該係最好嘅人格之一
不過我識幾個unhealthy state嘅2號 一鬧情緒好難搞

詳細D

好主動想討好人幫人
不過一得唔到大家重視就會發脾氣/自怨自艾/專登扮野比你睇
好多時都要人tum
同埋一嬲講野唔理性
我好了解呢一種
因為一個係close friend
另一個係老母
兩個完全一樣
不過無可否認佢地係好人黎

我都係

相認 4w5 怪胎中既極品

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

4w5應該好有才華
不過偏5係咪應該無咁理人地點睇
專注自己嘅理想

5w4通常係反叛嘅偏鋒分子 多才多藝
問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去
就係鍾意獨特 所以響創作上面可以好有風格
不過慢慢都會留意番自己係咪為反而反,
會唔會因為盲走偏鋒而miss左d野
我係2號仔
中意關心人地

不過我識幾個unhealthy state嘅2號 一鬧情緒好難搞

詳細D

好主動想討好人幫人
好多時都要人tum
同埋一嬲講野唔理性
我好了解呢一種
另一個係老母
兩個完全一樣

想問下點先係健康發展,即係連住4,7,咁即係右面個條健康,左面唔健康?

好似係每種人格都可以wing左or右 eg. 3可以wing 4或2
健康又會跟住個sequence走ie. 142857 or 9369
4號 成日比人屌話我煩
我係2號仔
中意關心人地

詳細D

好主動想討好人幫人
好多時都要人tum
同埋一嬲講野唔理性
我好了解呢一種
另一個係老母
兩個完全一樣

我都係

相認 4w5 怪胎中既極品

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

Same
覺得太平凡就無意義
好似沙堆入面嘅一粒沙

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

唔算 可以最初見到主流嘢反應係幾傲嬌
囗裏說不...

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

4w5應該好有才華
專注自己嘅理想

問題係太奇怪同離地

成日都會有種諗法就係
多人簡既野我唔會簡
多人去既地方我唔會去

五偏六就係典型nerd, geek
想問下點先係健康發展,即係連住4,7,咁即係右面個條健康,左面唔健康?

例如1號本身性格盲點係過份重視對與錯,所以成日好炆。
如果發展健康,無咁執著睇開D,就會開始有7號嘅特質 E.G. 幽默,創意

1 - 7 - 5 - 8 - 2 - 4 - 1 左至右係性格發展健康嘅路線
而右至左就係唔健康嘅發展 E.G. 7號本來應

有個好神奇嘅方法「計」呢個路線,禁計數機 1/7 =0.1428571 會得出上面嘅次序

369號遲D再講~~

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

識三個INFP 其中一個用打波同音樂搵到樂趣同發洩情緒 最後DSE入到U

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我

無乜起伏 有時塊面幾閪
不過長期收埋幾危險 會私底同friend傾吓

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我

無乜起伏 有時塊面幾閪
不過長期收埋幾危險 會私底同friend傾吓

順便自己mbti其實係I同E中間 唔算係太孤僻同埋覺得同人溝通係件樂事
9w8
雖然仲未有1號仔上水,照去片先
https://www.youtube.com/watch?v=uAmquD33lEk

賣廣告時間: 請支持杯麵心理學,好睇就訂閱喇~
4號
有時對某D說話好敏感,即使唔太係批評/婉轉少少都可以好難受,不斷loop片段係咁諗、放大
好容易自卑或者唔開心
嘗試緊改下呢種性格
不過好處係好識睇人面色同聽多層意思

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我

情感對佢地黎講好難掌握同理解,寧願選擇抽離
4 7 同分
4號
有時對某D說話好敏感,即使唔太係批評/婉轉少少都可以好難受,不斷loop片段係咁諗、放大
好容易自卑或者唔開心
嘗試緊改下呢種性格
不過好處係好識睇人面色同聽多層意思

好中

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

我就係
不過我唔會點爆
有乜野永遠係自己收埋
受傷係靠自閉一排自癒

咁我都有類似經歷
不過係靠自己捱過
最後搵到自己寄託
之前身邊好多人想幫我

情感對佢地黎講好難掌握同理解,寧願選擇抽離

4 7 同分

呢兩個幾易分
4號能量相對低,7號能量相對高
4號處理衝突有較大嘅情緒(爆seed ),7號會傾向忽略和逃避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞