性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
7號
崇尚享樂

番緊咩工? 同興趣有關嗎?

剛做完地盤安全督導
完全唔鍾意返

識lSFP同學中意獨遊睇世界

ISFP都有好多九型可能性,2同4已經係天淵之別

典型Artist
INTJ= Scientist/Chessmaster 最多五5w4同八仔
5w6 6w5 ISTJ 比較多 (後者我老豆 幾乎唔講嘢又比較保守)

istj 真係on9人格
蠢兼保守
共產黨最鍾意

唔太識轉彎同要面 成日比N型人笑
7號
崇尚享樂

番緊咩工? 同興趣有關嗎?

剛做完地盤安全督導
完全唔鍾意返

建議七號仔番份自己中意嘅工,滿足核心需要 - 享樂
BTW 呢個PT個個都適用,只係7號特別有需要
大家覺得側翼會唔會變
我本身都幾明顯係4w3 但最近好唔開心 真係變到成個4w5咁

識lSFP同學中意獨遊睇世界

ISFP都有好多九型可能性,2同4已經係天淵之別

典型Artist
INTJ= Scientist/Chessmaster 最多五5w4同八仔
5w6 6w5 ISTJ 比較多 (後者我老豆 幾乎唔講嘢又比較保守)

istj 真係on9人格
蠢兼保守
共產黨最鍾意

唔太識轉彎同要面 成日比N型人笑

保守又象牙塔 仲要嚴重奶共為反而反
ISTJ職場冠軍(係老世優先請NTJ/NFJ ISTJ太困自己入comfort Zone不過一定聽話)私人包尾
ISFJ加第六型姐係點

聽落幾可靠
6w7
以前讀初中 會不斷搵一個可以依賴嘅對象朋友 後來纏左個3號仔 嗰時未認識九型人格 唔識睇人 我當佢係朋友 佢成日有意冇意咁hurt親我 一來自己比較敏感 二來佢嘅3號性格太明顯 想引人注目 後來頂唔順 慢慢開始疏遠
而家玩開班fd 大部分都係6,7,9號 覺得啱key
呢幾年比起之前 冇咁容易怕同唔熟嘅人相處 因為明白性格係觀點與角度 個人變得開懷左 可以講得上睇化 由一般6升返上健康6
4w5 成日比人讚講野成熟有內涵
冇做過九型
淨係玩過依個
ISFJ加第六型姐係點

聽落幾可靠

不過SJ好強既話都幾麻煩,識親都係嚴重倔強既
想問問4w5同5w4點樣區別??
想問問4w5同5w4點樣區別??

我細個4高分d 最近4/5同分
覺得自己係4W5 因為抑鬱時候比較多
5號 + INTP = 超級毒撚 + 機械人
鄙視6號同9號,冇主見又隨波逐流
冇做過九型
淨係玩過依個

ISTP 最鍾意走捷徑
到介紹三號仔喇,樓上六號仔勿插

https://www.youtube.com/watch?v=CZUCRITj4BM
冇做過九型
淨係玩過依個

ISTP 最鍾意走捷徑

唔係好覺自己鍾意走捷徑
5號 + INTP = 超級毒撚 + 機械人
鄙視6號同9號,冇主見又隨波逐流

5w4 I或ENTJ
覺得ISTJ同ESFP最on9 仲有三七九仔
一個井底之蛙一個成世玩玩貢
大家覺得側翼會唔會變
我本身都幾明顯係4w3 但最近好唔開心 真係變到成個4w5咁

我都係類似
唔開心左半年
性格又係變得好偏執/更加收埋自己
不過覺得自己低層都係4w3
只係而家嘅health state應該跌到最底
第三型

我都係第三
最鍾意同人比較
貪靚一族
5 INTJ 揮揮手,做個好朋友

相認
5 INTJ 揮揮手,做個好朋友

相認

INTJ 5w4
大家覺得側翼會唔會變

我都係類似
唔開心左半年

個人諗為負面經歷、自卑、能力不足會令4w3 出現/扮演 4w5
有自信有能力係群體入面做leader 自然會係4w3 自大、瘋狂表現慾,反之就摺埋自己,但個底都係4w3個種自大又自卑既垃圾
5、6年前做都唔覺九型人格有幾準,而家出晒事就黎崩潰就發現好似睇預言書咁
大家覺得側翼會唔會變

我都係類似
唔開心左半年

個人諗為負面經歷、自卑、能力不足會令4w3 出現/扮演 4w5
有自信有能力係群體入面做leader 自然會係4w3 自大、瘋狂表現慾,反之就摺埋自己,但個底都係4w3個種自大又自卑既垃圾
5、6年前做都唔覺九型人格有幾準,而家出晒事就黎崩潰就發現好似睇預言書咁

Ching又係4w3?
我而家就係你講咁樣
仲以為得我一個
都唔明點解自己會有呢種垃圾性格
點解其他人正正常常開開心心我就咁難
不過好彩叫有人頂住我
所以死唔去
而家雖然仲係好灰不過起碼肯主動搵下解決方法
大家覺得側翼會唔會變

我都係類似
唔開心左半年

Ching又係4w3?
我而家就係你講咁樣
仲以為得我一個
都唔明點解自己會有呢種垃圾性格
點解其他人正正常常開開心心我就咁難
不過好彩叫有人頂住我
所以死唔去
而家雖然仲係好灰不過起碼肯主動搵下解決方法

的確算命都冇咁準
有咩解決方法??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞