性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike

DEEP野係唔係指自己深入研究嘅範疇,唔中意「吹水」

有啲人覺得5仔同INTJ/INTP/ENTJ離地

5號INTJ……

成日俾人話太多backup plan,講乜都淨係識拋書包,計劃得太長遠,唔識點同人溝通,無human language,等等等等

仲有俾人話勁硬頸,做事太 formulate,講野太多details, loop,唔識表達自己既感覺,覺得娛樂性既藝術無用

同埋俾人話講野直唔識顧人感受

身邊好似得一個fd 係5號,真係近乎零社交

5仔直頭係機械人
4w5 INTP
社交技巧近乎零

比人感覺毒

5號INTJ……

成日俾人話太多backup plan,講乜都淨係識拋書包,計劃得太長遠,唔識點同人溝通,無human language,等等等等

仲有俾人話勁硬頸,做事太 formulate,講野太多details, loop,唔識表達自己既感覺,覺得娛樂性既藝術無用

5仔直頭係機械人

可能我識個個係5w4,我覺得雖然佢講野冷冰冰,但內心係好有感情,從某一兩句說話會聽得出佢係好重情感既人,佢有同我講佢媽咪成日關心佢(我覺得係2號人勁CHUR個隻),佢話好想自己靜下
同佢每日會計好時間,幾點番屋企用幾多個鍾追邊幾套新番,晚晚訓個4-5個鐘為左睇多D吸多D<---我都好鍾意動畫,但去唔到咁癲
其實我好想同個位5號做朋友,我發現8號人先可以吸到佢地不停講野,可能係能量同獨立性既問題? 有時個5號會瘋狂回我MSG,有時等幾日都唔回一句,甚至係一個月都唔回,老實講都幾灰... 但係只有同佢講ACG先會有另一個新角度睇多左好多野!!!加上我同佢都係讀動畫出身!又討論下點畫人地點厲害法!佢成日話我畫得好靚... 佢雖然無我畫功咁好,但佢做動畫個方面勁好多...會做到個氣氛出黎!我覺得好厲害!
5 號

想知你平時人際關係點,身邊無咩5號

好慢熱,要觀察一排先決定同唔同一個人做frd。一大班人面前會好靜,鍾意睇大家交流嘅一舉一動,人少少又可以好健談,講好多deep野。所以朋友唔算多,但係全部都好deep。

5號INTJ……

與其話唔識social,不如話懶得/唔想社交
起碼我係咁
5仔

5號INTJ……

5仔直頭係機械人

可能我識個個係5w4,我覺得雖然佢講野冷冰冰,但內心係好有感情,從某一兩句說話會聽得出佢係好重情感既人,佢有同我講佢媽咪成日關心佢(我覺得係2號人勁CHUR個隻),佢話好想自己靜下
同佢每日會計好時間,幾點番屋企用幾多個鍾追邊幾套新番,晚晚訓個4-5個鐘為左睇多D吸多D<---我都好鍾意動畫,但去唔到咁癲

所以d人分析誠哥同股神都係5號,好重視資源運用(時間又好,錢都好),自己食飽就夠,唔洗大魚大肉,拎d錢再滾大
5仔

係咪chem高手
5 號

好慢熱,要觀察一排先決定同唔同一個人做frd。一大班人面前會好靜,鍾意睇大家交流嘅一舉一動,人少少又可以好健談,講好多deep野。所以朋友唔算多,但係全部都好deep。

5號INTJ……

與其話唔識social,不如話懶得/唔想社交
起碼我係咁

明,廢事晒時間
其實我好想同個位5號做朋友,我發現8號人先可以吸到佢地不停講野,可能係能量同獨立性既問題? 有時個5號會瘋狂回我MSG,有時等幾日都唔回一句,甚至係一個月都唔回,老實講都幾灰... 但係只有同佢講ACG先會有另一個新角度睇多左好多野!!!加上我同佢都係讀動畫出身!又討論下點畫人地點厲害法!佢成日話我畫得好靚... 佢雖然無我畫功咁好,但佢做動畫個方面勁好多...會做到個氣氛出黎!我覺得好厲害!

有同感,覆whatsapp 好少有一句,通常幾個字
1號here

覺得自己有時係1號有時係4號,而且係個好矛盾既人

1號通常唔會有果種憂鬱,唔現實嘅感覺

1號好現實!同成日嬲谷住谷住咁既睡火山

係啊,但我真係兩種性格都有
5w4 聽講幾罕見

5w4

5w4
5w4 聽講幾罕見

5w4

5w4

蓮燈鈎到唔少 真心雖然尊重唔同人宗教信仰 不過自己對宗教印象幾負面 無論耶回佛印度道教覺得已經變質到淪為打壓工具 變在做免死金牌

不過對清教徒同苦行僧行大段路去耶路撒冷/麥加/青藏高原同恆河朝聖 單純尋道修身真心欣賞
5仔

係咪chem高手

唔係
但係讀關於藥既野
5仔

係咪chem高手

唔係
但係讀關於藥既野

Pharm/中醫
5 號

5號INTJ……

5仔

係咪chem高手

唔係
但係讀關於藥既野

我都係喎
4號仔
9w8 個性格勁矛盾,有d似人格分裂咁
4w5 INTP
社交技巧近乎零

比人感覺毒

4W5 INTJ
熟咗會多野講
4w5 INTP
社交技巧近乎零

比人感覺毒

4W5 INTJ
熟咗會多野講

4w5 INFJ
一開始對咩人都會好靜
信任左+pass左人格評核會勁多野講
唔岩既對十世都唔會講deep野
2w1仔磁石 (我老母2w1同其他甩心甩肺人 唔明白點解奉獻到自己變乾屍)
仲有4w5 INFP 九號仔 7仔 搞到我氹氹轉

2號既付出係要求人地有回報架!只係佢地唔講出黎!

只係2號無壓力時唔會顯露出黎
所有人格本質上都係有'目的'

2號有個位好麻煩,成日覺得自己先幫到人,但唔受人幫,自尊心好高唔俾人話得,如果一個2號受你幫,佢一定好信任你。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞