性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
小學同學係7仔加INTJ
如果佢肯聽話同檢討自己唔會變成一粒煩膠
過分理想同唔理現實 嘥哂
隔住時間做幾次都係4號5號同分
咁即係4w5 定5w4

睇Wing 嘅描述會好易混淆,建議了解自己嘅核心需要
4號核心需要: 不被離棄
所以要表現得與眾不同,獨特
害怕自己平凡
5號核心需要: 資源
所以好想掌握知識,時間,金錢
害怕自己無知

最怕自己比人哋差同埋無知 我自己
自認自己鍾意抑鬱音樂 尤其係c minor(公認最黑暗嘅key (外國有個podcast講 C min代表受折磨嘅天才 因此對gloomy Sunday免疫 反而愛嗰種淒美)
自己playlist大部分小調

黑暗風格最正
好中意研究人嘅黑暗面
睇電影都好中意dystopian/neo-noir同淒美少少嘅世界觀同劇情
咁多種人格入面好似4w5/5w4最沉迷黑暗風
Tim burton同johnny depp呢兩個'怪人'都係呢種人格
所以先可以一拍即合

最憎糖衣包裝同懶正撚量 冇考慮現實

我咁樣即係點?

ESFJ

我記得幾年前玩過16 personalities 係ENFP
但而家睇返,覺得ESFJ似而家嘅自己多d
以前做16型係INTP,啫9型既咩?
9W5
9 14分
5 12分
利申9號 真係好懶
9W5
9 14分
5 12分
利申9號 真係好懶

Wing一定要係鄰近嘅人格
一係9w1/9w8
5號可以係你第二個最接近嘅人格
9W5
9 14分
5 12分
利申9號 真係好懶

一係9w1/9w8

I SEE 咁點知自己WING咩?
9W5
9 14分
5 12分
利申9號 真係好懶

一係9w1/9w8

I SEE 咁點知自己WING咩?

上網或睇書自己判斷下
姐係你覺得你嘅9號特質有無混入左8/1號特質而形你依家嘅性格
隔住時間做幾次都係4號5號同分
咁即係4w5 定5w4

睇Wing 嘅描述會好易混淆,建議了解自己嘅核心需要
4號核心需要: 不被離棄
所以要表現得與眾不同,獨特
害怕自己平凡
5號核心需要: 資源
所以好想掌握知識,時間,金錢
害怕自己無知

最怕自己比人哋差同埋無 我自己
自認自己鍾意抑鬱音樂 尤其係c minor(公認最黑暗嘅key (外國有個podcast講 C min代表受折磨嘅天才 因此對gloomy Sunday免疫 反而愛嗰種淒美)
自己playlist大部分小調

我頭先做多次 4號略勝兩分
我都覺得自己接近4號仔既描述多啲
同樓上巴打都好似
想分享一下學習九型人格嘅三大原因~~

第一,九型人格是一套有效的自我探索工具。透過了解自己的個性,有助你尋找合適的人生方向,善用天賦。俗語有話: 唔怕嫁錯郎,最怕入錯行。每個型號都有其強弱之處,最重要是學會如何改善和提昇。例如2號強嘅地方係同理心強,願意付出。所以在工作上最好可以發揮助人的特質,唔太適合單打獨鬥。但唔健康嘅2號會為左得到其他人嘅愛而操縱人,跌落8號。

第二,九型人格可以幫助你改善人際關係。雖然九型人格並不是讀心術,但卻有異曲同工之妙。當你明白每個人的看法和立場都是出於自身的世界觀時,很多無謂的紛爭都可以減少。同時,你也能從他人的角度出發,要說服別人也易得多了。因此九型人格早已廣泛地應用在企業管理中。例如知道個FD係4號,咪比佢灰下囉,燥佢都無用,佢地就係享受果種傷春悲秋

第三,無論你信奉任何宗教,都應該聽過真我、神性、靈性、佛性呢幾個字眼。當外在世界未能滿足人的需要時,我們便會向內在探索,追求真我。九型人格正正能幫助你認清自我。當你能察覺性格如何運作,明白自己的盲點,就可以選擇不跟隨程式的指令作回應。例如7號仔樂觀和追求快樂,想法有點「離地」,就算問題出現都可能會傾向逃避。

BTW估唔到咁多4,5號
4號+INFJ
悲觀撚
做二號真係好慘
成日仆心仆命幫完人
先發現其他人都淨係顧自己

好想換人格

覺得我阿媽同佢啲friend好慘 二號堆一直奉獻但係忽視內心需要

係啊
其實我都係想你地重視返我
有難個時會幫下我

但好難控制到自己唔去幫人
幫唔到人會好唔開心好煩惱

不過因為呢種直必腸性格
身邊都有好多愛錫我嘅朋友仔
表示好滿足了
8號女
上過堂 覺得幾準
做二號真係好慘
成日仆心仆命幫完人

好想換人格

覺得我阿媽同佢啲friend好慘 二號堆一直奉獻但係忽視內心需要

係啊
有難個時會幫下我

不過因為呢種直必腸性格
表示好滿足了

4/5同分 不過細個做多數係4W5 INTJ
成日會仇視一d自己睇唔起嘅人
做二號真係好慘
成日仆心仆命幫完人

好想換人格

係啊
有難個時會幫下我

不過因為呢種直必腸性格
表示好滿足了

2號仔睇下講得準唔準
https://www.youtube.com/watch?v=YAz9qA1-lDo
8號女
上過堂 覺得幾準

4號+INFJ
悲觀撚

完全一樣
做二號真係好慘
成日仆心仆命幫完人

好想換人格

係啊
有難個時會幫下我

不過因為呢種直必腸性格
表示好滿足了

2號仔睇下講得準唔準
https://www.youtube.com/watch?v=YAz9qA1-lDo

可憐二號仔 好好珍惜身邊嘅二仔 內心敏感又空虛
8號女
上過堂 覺得幾準

先了解晒唔同人格既特性 自己判斷下自己係咩
再自己同自己同人格既人group埋坐 大家各自share 下自己既性格同思考方式就會發現其實同人格既人真係好似
最後個導師會同你傾下計 再判斷下你有無分錯人格
4/5同分 不過細個做多數係4W5 INTJ
成日會仇視一d自己睇唔起嘅人

自己成個social darwinist 太殘酷會嚇走人
做二號真係好慘
成日仆心仆命幫完人

好想換人格

係啊
有難個時會幫下我

不過因為呢種直必腸性格
表示好滿足了

2號仔睇下講得準唔準

可憐二號仔 好好珍惜身邊嘅二仔 內心敏感又空虛

推下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞