性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike

相認 4w5 怪胎中既極品

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
成日覺得自己融入唔到現實
又成日care人地點睇自己
心底裏自卑
唯一呢個人格帶比我嘅優點係聰明同才華
不過反而搞到自己成日唔開心

我都係4w3 我都會覺得自己有才華
但出到黎做野就會好懷疑自己係咪真係有才華
總覺得身邊嘅人叻過自己好多

長大對4w3係好殘酷
見到個世界先發覺叻人真係好多
同埋社會環境底下可能無可能做到自己真正想做嘅野/迫住跟大隊行
一齊加油

然後覺得自己好似無乜價值,搵唔到自己嘅位置
隨時可以比人取代咁

做緊d咩同夢想係咩

做緊19傳媒,但完全唔係我想做嘅野,搵野做完又比老屎忽無視,派比我嘅又係啲無無聊聊嘅豬頭骨,日日做落去覺得無乜意思(雖然未必關九型人格事,可能好多巴絲都係咁,不過好想呻吓)
想寫fashion beauty之類嘅野,夢想係有一日可以出到散文/書

唔好等喇,寫得好實有人睇,隨時興趣變正職

而家咁樣落去真係好消磨意志

用WIX整個網頁又得,再唔係投稿去D網上雜誌囉
巴打你睇邊本 之前買左做完 之後近排有興趣返 做完睇啲分析又好中 想了解多啲

我就買左第五本
好耐之前做七號 之後變左五號 完全唔想社交

點解唔想?

覺得無人會理解自己 自己諗嘅野又太唔同 維繫一段關係都太過辛苦

愈覺得其他人唔了解自己就會變成無機會彼此了解,試下搵D興趣相同嘅人傾下囉,有話題
巴打你睇邊本 之前買左做完 之後近排有興趣返 做完睇啲分析又好中 想了解多啲

我就買左第五本

做完果十條都唔可以作準嫁,慢慢睇晒每個型號嘅形成同想法喇

點解唔想?

覺得無人會理解自己 自己諗嘅野又太唔同 維繫一段關係都太過辛苦

愈覺得其他人唔了解自己就會變成無機會彼此了解,試下搵D興趣相同嘅人傾下囉,有話題

但第五型係想有項專長 我一直都想去精一樣野 不停學不同野 但往往發現無辦法做到最叻個個就放棄

點解唔想?

但第五型係想有項專長 我一直都想去精一樣野 不停學不同野 但往往發現無辦法做到最叻個個就放棄

最長試過學咩同學左幾耐? 點解想做最叻果個嘅?

點解唔想?

學左兩三年口琴 一直俾人比下去 自己又不斷比較之後放棄 好多都係咁
諗番自己兒時經歷

同埋搵其他人幫你揀最準

點解唔想?

學左兩三年口琴 一直俾人比下去 自己又不斷比較之後放棄 好多都係咁

慢慢再摸下係咪5號喇
諗番自己兒時經歷

同埋搵其他人幫你揀最準

同意!! 我都係諗番中小學先判斷到
大個比好多社會規條限制,例如做人要有紀律(1號),要成功(3號)
我覺得4號最慘,易比人話EQ低,自以為是
大部分人都覺得做人要理性
1號here
冇3號

求教,咁係咪4w5?
8號
不過越大越swing去2號
一有其他8號埋身就會唔自在
四號升一號係咪好事

係啊,行動力強D,無咁感情用事

以前四號個陣成日自怨自艾 後來發覺與其諗咁多野灰不如理性d諗下有咩解決辦法好過

我自己係4w3 反而唔想自己升一號
雖然成日都會覺得4號既自己好麻煩 但反而就係咁自己性格先獨特 所以唔想轉

巴打個名

個名係因為女朋友鍾意mr happy
1號here

覺得自己有時係1號有時係4號,而且係個好矛盾既人
四號升一號係咪好事

係啊,行動力強D,無咁感情用事

以前四號個陣成日自怨自艾 後來發覺與其諗咁多野灰不如理性d諗下有咩解決辦法好過

我自己係4w3 反而唔想自己升一號
雖然成日都會覺得4號既自己好麻煩 但反而就係咁自己性格先獨特 所以唔想轉

巴打個名

個名係因為女朋友鍾意mr happy

唔升先會一事無成 成日諗黎諗去咩都做唔到
巴打點解知道自己有問題反而唔去改善 由撚得佢
四號既獨特係好事 同時係弱點
所以要追求平衡 適當時候就要有1號既行動力
利申 我係INTP撚
4w5 + INFP
覺得自己好似女人 經常會諗好多野
覺得自己好煩 但又好沉醉係呢種憂鬱裏面
4w5 + INFP
覺得自己好似女人 經常會諗好多野
覺得自己好煩 但又好沉醉係呢種憂鬱裏面

其實我覺得4號係可以好型好有氣質
憂鬱王子
好似梁潮偉/張國榮嗰種咁
但點解我4號憂鬱得黎咁柒架

巴打好堅
睇黎真係好中意
Btw有興趣可以上下外國嗰d personality forum睇下
入面有好多九型/mbti人研究好多topic
會學到好多野

我都係4w3 我都會覺得自己有才華
但出到黎做野就會好懷疑自己係咪真係有才華
總覺得身邊嘅人叻過自己好多

長大對4w3係好殘酷
見到個世界先發覺叻人真係好多
同埋社會環境底下可能無可能做到自己真正想做嘅野/迫住跟大隊行
一齊加油

然後覺得自己好似無乜價值,搵唔到自己嘅位置
隨時可以比人取代咁

做緊d咩同夢想係咩

做緊19傳媒,但完全唔係我想做嘅野,搵野做完又比老屎忽無視,派比我嘅又係啲無無聊聊嘅豬頭骨,日日做落去覺得無乜意思(雖然未必關九型人格事,可能好多巴絲都係咁,不過好想呻吓)
想寫fashion beauty之類嘅野,夢想係有一日可以出到散文/書

唔好等喇,寫得好實有人睇,隨時興趣變正職

而家咁樣落去真係好消磨意志

唔好放棄夢想
自我實現唔到對4號黎講好痛苦
可以自己準備下先架(平時寫下野/開page分享下)
一步一步向目標進發
一上到岸4號會好滿足
有冇好既測試網可以做做
其實d人話6型有被逼害妄想症,係好偏頗嘅說法

咁係因為,你地未有過6型人嘅經歷,因為你地唔明呢個世界有好多仆街

九號表示好認同!俾人害過再重遇個個人或類似既野會好撚不安!!!

八掛想知

個腦不停諗不停驚,係控制唔到個隻,諗到最壞,到出黎真係咁既結果反而安心左(?)
由其是遇到三號人最不安,成日講難聽既說話,踢人笑人,而家知佢地只係想自己威威會係背後恥笑佢 因為正面衝擊佢一定會反駁,係都要覺得自己最叻最醒,好惡頂
我有樣野好想講,我身為九號人特別容易識到六號人,可能係我望落無殺傷力,令六號安心同我做朋友,我個堆六號朋友多到……叫我六號磁石
我自己本身都鍾意六號人,好鍾意瘋狂討論自己驚既野同負能量(所謂九號去六號係唔健康既說話我唔認同,有本書講其實兩邊都要學,九要學六既考慮周全亦要學三既有目標做事唔懶惰,即好既野先好學,唔好既唔好學<---癈up
另外,我都好鍾意同五號人做朋友…曾經有個五號同事同我一樣沉迷acg,佢地講野好獨到,可以傾好耐,都學識好多野,但有時傾太耐會感覺到佢地想獨處唔想同人接觸太耐……所以我已經好少搵佢了……

哈哈,唔知各個型號有無邊種特別易吸引邊種呢

話我自大都咁講,九號係超易識人…成日周街有人3唔識7搵你講野,去親新公司做野都俾同事圍
但亦都好易吸引問路撚,捐錢撚,傳單撚,健身撚,我有位九號朋友係唔識拒絕人!佢每日出街都哂好多時間!
我諗係天生既親和力…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞