性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
我有樣野好想講,我身為九號人特別容易識到六號人,可能係我望落無殺傷力,令六號安心同我做朋友,我個堆六號朋友多到……叫我六號磁石
我自己本身都鍾意六號人,好鍾意瘋狂討論自己驚既野同負能量(所謂九號去六號係唔健康既說話我唔認同,有本書講其實兩邊都要學,九要學六既考慮周全亦要學三既有目標做事唔懶惰,即好既野先好學,唔好既唔好學<---癈up
另外,我都好鍾意同五號人做朋友…曾經有個五號同事同我一樣沉迷acg,佢地講野好獨到,可以傾好耐,都學識好多野,但有時傾太耐會感覺到佢地想獨處唔想同人接觸太耐……所以我已經好少搵佢了……

哈哈,唔知各個型號有無邊種特別易吸引邊種呢

話我自大都咁講,九號係超易識人…成日周街有人3唔識7搵你講野,去親新公司做野都俾同事圍
但亦都好易吸引問路撚,捐錢撚,傳單撚,健身撚,我有位九號朋友係唔識拒絕人!佢每日出街都哂好多時間!
我諗係天生既親和力…

Type 9其實好多種,我認識之中既,有交際專家,亦有摺到唔見人,以MBTI去分,NF類既係容易啲同人交流,ST既傾向唔識新朋友

9號INTP

算係中間掛

我識既交際神係ENFP, 其次係INFP (INFP4同9真係好易分),最唔交際就ISTJ

ENFP係幾好
幾有感染力同活力
不過我係INFP唔覺得自己交際叻
其實d人話6型有被逼害妄想症,係好偏頗嘅說法

咁係因為,你地未有過6型人嘅經歷,因為你地唔明呢個世界有好多仆街

呢個想法係幾時形成?

所以唔好得罪type 6既人

利申:type 6

6號真係好憎一個人嘅話,一定用盡可行方法去報復
如果有呢個能力嘅話
之前搶我EX個3號已經成功被封殺
但無仇報嘅更多
發覺幾多4
係咪毒撚格黎
我有樣野好想講,我身為九號人特別容易識到六號人,可能係我望落無殺傷力,令六號安心同我做朋友,我個堆六號朋友多到……叫我六號磁石
我自己本身都鍾意六號人,好鍾意瘋狂討論自己驚既野同負能量(所謂九號去六號係唔健康既說話我唔認同,有本書講其實兩邊都要學,九要學六既考慮周全亦要學三既有目標做事唔懶惰,即好既野先好學,唔好既唔好學<---癈up
另外,我都好鍾意同五號人做朋友…曾經有個五號同事同我一樣沉迷acg,佢地講野好獨到,可以傾好耐,都學識好多野,但有時傾太耐會感覺到佢地想獨處唔想同人接觸太耐……所以我已經好少搵佢了……

話我自大都咁講,九號係超易識人…成日周街有人3唔識7搵你講野,去親新公司做野都俾同事圍
但亦都好易吸引問路撚,捐錢撚,傳單撚,健身撚,我有位九號朋友係唔識拒絕人!佢每日出街都哂好多時間!
我諗係天生既親和力…

Type 9其實好多種,我認識之中既,有交際專家,亦有摺到唔見人,以MBTI去分,NF類既係容易啲同人交流,ST既傾向唔識新朋友

9號INTP

算係中間掛

我識既交際神係ENFP, 其次係INFP (INFP4同9真係好易分),最唔交際就ISTJ

我都算偏摺果類
覺得同人交際耐左會攰
會想抖

但係成日俾朋友同事圍
好似又幾受人歡迎咁樣

same here!!!!! 我直頭同班同事講我唔鍾意講野架,但佢地會照圍,chur你講野...
9號仔
最驚嘈交
乜都最緊要舒服

Same 9號

Hi朋友

我係9w1 hello~我覺得9w1同剩9已經好唔同
2w1仔磁石 (我老母2w1同其他甩心甩肺人 唔明白點解奉獻到自己變乾屍)
仲有4w5 INFP 九號仔 7仔 搞到我氹氹轉

2號既付出係要求人地有回報架!只係佢地唔講出黎!

只係2號無壓力時唔會顯露出黎
所有人格本質上都係有'目的'

2號有個位好麻煩,成日覺得自己先幫到人,但唔受人幫,自尊心好高唔俾人話得,如果一個2號受你幫,佢一定好信任你。

同埋同2號做朋友,都唔好咁深交,2號本身係遠交近攻既類型,行得太埋盞自己傷心

我無事,我睇野好化架
我覺得9號人天生有佛家思想

咁係因為,你地未有過6型人嘅經歷,因為你地唔明呢個世界有好多仆街

用吸引力法則講,世上多仆街都係自己仆街在先,而我認識type 6既人當中大部分都認為人性本賤,當然身為type6既我都係一條仆街

你都睇透哂啦
點解唔試下吸引美好既事物
定其實你唔想要美好既野

以我所知,佢地好現實,覺得好既野背後有陰謀,好難信無私付出?就算有都唔會係自己受惠囉!係9號既 FF世界中好難相信世界唔係美好的 因為9號有時太簡單了。
我欣賞6號乜都敢講同好直,但唔係人人受到,亦可能因為我受到所以先同我講,我見4同6都好易FD到,可能大家都好灰咁睇個世界,同好直
.

5同9既集合體
真係好辛苦 已經想摺埋唔想再識人
有時會睇唔起人、有時會勁有親和力,有啲人當我係真心朋友既時候實質上我冇當佢地係friend,每次都覺得好有罪惡感...我都想有好多朋友,我知有咩方法可以收賣人心,但我真係冇咁既本事維持個關係

人地成日都覺得我忽冷忽熱、放飛機王,同人既關係好多時候都係點到即止,就好似沙粒咁拎到上手,但又捉唔實,同人交流實在太廢精神,一個又一個人對我失望,我真係好憎咁既自己,單身咁耐就係咁既原因

best friend有講過我好似貓,有少少傲氣、睇野睇人好銳利,但相處落去係好舒服,佢唔單止唔覺得得我麻煩,仲覺得我好有趣,我真係好多謝佢唔介意我呢種濕鳩性格既人

有冇人可以話我知點解決呢個問題

利申:絲,best friend都係絲

好多時係源於自我保護意識太強
特別係經歷過背叛同傷害會好容易有呢種情況

利申:特殊型9and 5

用吸引力法則講,世上多仆街都係自己仆街在先,而我認識type 6既人當中大部分都認為人性本賤,當然身為type6既我都係一條仆街

你都睇透哂啦
定其實你唔想要美好既野

所以我而家咪比較少搵啲type6既人玩,聽少啲仆街

呢個想法係幾時形成?

所以唔好得罪type 6既人

利申:type 6

6號真係好憎一個人嘅話,一定用盡可行方法去報復
如果有呢個能力嘅話
之前搶我EX個3號已經成功被封殺
但無仇報嘅更多

我第一個ex係三年前散左,到而家都仲比我binc

我諗係天生既親和力…

9號INTP

算係中間掛

ENFP係幾好
幾有感染力同活力
不過我係INFP唔覺得自己交際叻

不過ENFP通常係hi bye frd,佢地世界太大無咩時間理你

你都睇透哂啦
定其實你唔想要美好既野

以我所知,佢地好現實,覺得好既野背後有陰謀,好難信無私付出?就算有都唔會係自己受惠囉!係9號既 FF世界中好難相信世界唔係美好的 因為9號有時太簡單了。
我欣賞6號乜都敢講同好直,但唔係人人受到,亦可能因為我受到所以先同我講,我見4同6都好易FD到,可能大家都好灰咁睇個世界,同好直

部分同意
正常真實世界係有美好同黑暗一面
單純認為世界得黑暗面係一種以偏概全嘅諗法
但與其話係諗野簡單,不如話係為左明哲保身,因為呢種諗法可以係黑暗世界中保護到自己
某程度上可以算係另外一種玻璃心
但有唔少9 人本身係因為過往性格先變成9號
呢種諗法除左保身之外,更加要避免重犯同樣錯誤
因為:

你都睇透哂啦
定其實你唔想要美好既野

部分同意
但與其話係諗野簡單,不如話係為左明哲保身,因為呢種諗法可以係黑暗世界中保護到自己
因為:

有時係因為懶到唔想諗到咁複雜,不過九型人格係天生,即係由出世跟到而家,唔會轉

點知九型人格係天生,無得改變?
係真係有research証明定係鳩up就當係?
我自己就覺得性格無可能係後天改變唔到

第六型

你都睇透哂啦
定其實你唔想要美好既野

部分同意
因為:

有時係因為懶到唔想諗到咁複雜,不過九型人格係天生,即係由出世跟到而家,唔會轉

我特殊小小,係後天突變
1號here

覺得自己有時係1號有時係4號,而且係個好矛盾既人

1號通常唔會有果種憂鬱,唔現實嘅感覺

1號好現實!同成日嬲谷住谷住咁既睡火山

係啊,但我真係兩種性格都有

文字描述好難,但一個人係1定係4,真人相處一定好快就分到

放負果陣完全係4,有衝勁果陣完全係1
身邊全部人都咁講
其實個人本身矛盾係咁都唔奇
點知九型人格係天生,無得改變?
係真係有research証明定係鳩up就當係?
我自己就覺得性格無可能係後天改變唔到

我會理解為一個人既核心,同我回望自己幾十年性格係改變左好多,但我做野既本質都係一樣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞