性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
點知九型人格係天生,無得改變?
係真係有research証明定係鳩up就當係?
我自己就覺得性格無可能係後天改變唔到

我會理解為一個人既核心,同我回望自己幾十年性格係改變左好多,但我做野既本質都係一樣

係呀,同一個行為背後可以有多種動機,而同一個動機可以有多種行為
9號呢?

我會理解為一個人既核心,同我回望自己幾十年性格係改變左好多,但我做野既本質都係一樣

係呀,同一個行為背後可以有多種動機,而同一個動機可以有多種行為

同意,本質呢個字我覺得可以再延伸為核心需要和思考模式去理解

同意,本質呢個字我覺得可以再延伸為核心需要和思考模式去理解

所以我好少做九型test, 因為好唔準,寧願用mbti加自我認知去判斷
一認真就變八號仔
平時鳩鳩吓就變劇毒五號毒撚 陶醉入面對外界勁被動
其實d人話6型有被逼害妄想症,係好偏頗嘅說法

咁係因為,你地未有過6型人嘅經歷,因為你地唔明呢個世界有好多仆街

用吸引力法則講,世上多仆街都係自己仆街在先,而我認識type 6既人當中大部分都認為人性本賤,當然身為type6既我都係一條仆街

你都睇透哂啦
點解唔試下吸引美好既事物
定其實你唔想要美好既野

所以我而家咪比較少搵啲type6既人玩,聽少啲仆街

聽少啲仆街唔等於呢個世界少咗仆街

好多6號朋友都係咁講
4號仔們可唔可以講下自己點睇呢個世界?
係唔係會慣性留意到事物嘅不完美,繼而loop係果種患得患失嘅心情之中?

世界無野係完美,凡事都有黑暗面,只係睇你搵唔搵到出黎
btw 我都係4 型
但4 同2 只係差一分
有無同類
5W6既ENTJ 講野太盡 緣份誓必早盡

5w6, Logician?

so sad
好多人接受唔到咁直接
其實d人話6型有被逼害妄想症,係好偏頗嘅說法

咁係因為,你地未有過6型人嘅經歷,因為你地唔明呢個世界有好多仆街

用吸引力法則講,世上多仆街都係自己仆街在先,而我認識type 6既人當中大部分都認為人性本賤,當然身為type6既我都係一條仆街

你都睇透哂啦
點解唔試下吸引美好既事物
定其實你唔想要美好既野

所以我而家咪比較少搵啲type6既人玩,聽少啲仆街

聽少啲仆街唔等於呢個世界少咗仆街

好多6號朋友都係咁講

當然啦,但至少我遇少幾個仆街先

識lSFP同學中意獨遊睇世界

ISFP都有好多九型可能性,2同4已經係天淵之別

7號
崇尚享樂
7號
崇尚享樂

番緊咩工? 同興趣有關嗎?
七,傾向五
ISFJ加第六型姐係點
岩岩做完測試,結果係4號
仲要加天蠍座,係咪冇得救

典型Artist
INTJ= Scientist/Chessmaster 最多五5w4同八仔
5w6 6w5 ISTJ 比較多 (後者我老豆 幾乎唔講嘢又比較保守)

典型Artist
INTJ= Scientist/Chessmaster 最多五5w4同八仔
5w6 6w5 ISTJ 比較多 (後者我老豆 幾乎唔講嘢又比較保守)

istj 真係on9人格
蠢兼保守
共產黨最鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞