性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
4號 怪人

我都係

相認 4w5 怪胎中既極品

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
成日覺得自己融入唔到現實
又成日care人地點睇自己
心底裏自卑
唯一呢個人格帶比我嘅優點係聰明同才華
不過反而搞到自己成日唔開心

我都係4w3 我都會覺得自己有才華
但出到黎做野就會好懷疑自己係咪真係有才華
總覺得身邊嘅人叻過自己好多

長大對4w3係好殘酷
見到個世界先發覺叻人真係好多
同埋社會環境底下可能無可能做到自己真正想做嘅野/迫住跟大隊行
一齊加油

然後覺得自己好似無乜價值,搵唔到自己嘅位置
隨時可以比人取代咁

加油啊

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

長大對4w3係好殘酷
同埋社會環境底下可能無可能做到自己真正想做嘅野/迫住跟大隊行
一齊加油

隨時可以比人取代咁

做緊d咩同夢想係咩
可唔可以解釋下人格同應對既罪有咩關係?
號碼當中有無對立?
即係可唔可能有同時九種人格所佔比例平均?
如果有係咪等於無特定處事既反應?

係咪對立睇你點睇喇,例如2號本身以其他人為中心,樂意付出,友善
發展唔健康跌8號,會操縱人,暴力專制
發展健康升4號,重視自己嘅情感和需要
我接觸過嘅書同導師指出九個型號係天生,一生不變。

號數係唔會變
最多只係你個人格因為變得健康或者唔健康而浮現另一個人格部份特徵
例如極度不安,精神狀態最差嘅6號會好似3號咁不擇手段去剷除佢覺得有威脅嘅人,但唔代表佢變左一個3號
佢依然係唔特別鐘意show off,唔鐘意做人焦點

sorry我真係好憎3號

有咩經歷

俾3號男搶女友
識個3號女虛報年後虛報學歷,話自己係澳洲讀書但英文中三程度都未必有,話自己老母死左但母親節係FB貼送俾老母嘅禮物
仲有最近CELINE老豆,689都好明顯係三號,笑住口大話
雖然每個號數都總有人係仆街總有人係好,但講大話真係最撚乞人憎
4號 怪人

我都係

4w3 好憎自己d缺點

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

長大對4w3係好殘酷
一齊加油

隨時可以比人取代咁

加油啊

身邊D 4w3 有D去到30歲都仲係好唔現實,覺得自己只係未預到伯樂..
反而識嘅4w5就堅好多,雖然生活方式都係同常人唔同,但佢地係堅努力去生自己果條唔同嘅路
識個4w5鋼琴FTCL 大學文學畢業,大左仲讀哲學master,完全係不折不扣流浪詩人,而家全職教琴,讀書只係因為興趣
有無咩網站做測試?
5w6 既朋友 你地做緊邊行? or大學讀緊咩 讀成點?
5w6 既朋友 你地做緊邊行? or大學讀緊咩 讀成點?

倉 唔洗見到人 冇讀過大學

點解呢?

好容易憂鬱
心底裏自卑

長大對4w3係好殘酷
一齊加油

隨時可以比人取代咁

加油啊

身邊D 4w3 有D去到30歲都仲係好唔現實,覺得自己只係未預到伯樂..
反而識嘅4w5就堅好多,雖然生活方式都係同常人唔同,但佢地係堅努力去生自己果條唔同嘅路
識個4w5鋼琴FTCL 大學文學畢業,大左仲讀哲學master,完全係不折不扣流浪詩人,而家全職教琴,讀書只係因為興趣

我仲好喺現實同夢想掙扎緊
唔知係咪真係成日比3 wing影響
有d怕比人知我霉/唔掂
加上讀到科好科唔想哂左
暫時打算全職做搵錢工 再freelance做興趣野
真係好彩搵到錢再考慮發展
始終香港唔係講興趣嘅地方
號碼當中有無對立?

係咪對立睇你點睇喇,例如2號本身以其他人為中心,樂意付出,友善

號數係唔會變
最多只係你個人格因為變得健康或者唔健康而浮現另一個人格部份特徵
例如極度不安,精神狀態最差嘅6號會好似3號咁不擇手段去剷除佢覺得有威脅嘅人,但唔代表佢變左一個3號

有咩經歷

俾3號男搶女友
識個3號女虛報年後虛報學歷,話自己係澳洲讀書但英文中三程度都未必有,話自己老母死左但母親節係FB貼送俾老母嘅禮物
雖然每個號數都總有人係仆街總有人係好,但講大話真係最撚乞人憎

三號仔真係好怕柒
號碼當中有無對立?

號數係唔會變

有咩經歷

俾3號男搶女友

三號仔真係好怕柒

我識既三號有個共通點: 唔打無信心既仗 e.g. 某項運動唔叻,唔會係人前玩,會自己偷偷地練
有無咩網站做測試?

上網打九型測驗就有,大同小異

好容易憂鬱
心底裏自卑

長大對4w3係好殘酷
一齊加油

隨時可以比人取代咁

加油啊

有d怕比人知我霉/唔掂
加上讀到科好科唔想哂左

+1
睇黎我響Dse果時將4w5果種對生活方式/理想堅持推到上極限 唔聽人講 讀到law double degree都係揀左soc sci某乞食科
點知最後都係覺得要理下屋企人 轉左科起樓 冇樓上講果位哲學碩士咁堅
號碼當中有無對立?

號數係唔會變

有咩經歷

俾3號男搶女友

三號仔真係好怕柒

我識既三號有個共通點: 唔打無信心既仗 e.g. 某項運動唔叻,唔會係人前玩,會自己偷偷地練

屋企人係3號
自我中心/好勝心強/一定要按自己計劃做野,唔係就西面
同佢成日嘈交
8w9 estj
點先落到去2

應該無得就咁轉去其他人格
Btw estj
我同你完全相反
你係咪好外向好踏實嘅人黎

都係架 個個fd都咁話我

長大對4w3係好殘酷
一齊加油

隨時可以比人取代咁

加油啊

有d怕比人知我霉/唔掂
加上讀到科好科唔想哂左

+1
睇黎我響Dse果時將4w5果種對生活方式/理想堅持推到上極限 唔聽人講 讀到law double degree都係揀左soc sci某乞食科
點知最後都係覺得要理下屋企人 轉左科起樓 冇樓上講果位哲學碩士咁堅

巴打勁
認真我覺得讀到搵錢科唔讀出到黎比差過自己嘅人搵得多會好憎自己
Soc sci真係唔值得拎degree讀
大可以自己當興趣讀
出到黎真係無乜野用到呢d skills
喺香港真係唔係可以下下任性
不過當然都唔會咁輕易放棄理想
8w9 estj
點先落到去2

應該無得就咁轉去其他人格
Btw estj
我同你完全相反
你係咪好外向好踏實嘅人黎

都係架 個個fd都咁話我

羨慕
我自己好無行動力
做實務能力較差
上年做過兩次,一次4w3另一次唔記得wing 1/9
岩岩做完
5w4 INTJ (強N弱J)

有時覺得自己感情豐富,但又有時會抽離出來當旁觀者

非常喜歡尋找原理(某些規律?即使有時太唯心主義)

有新發現/ 新想法時會想跟知音交流,但又對別人的情感能量避之則吉

喜歡創造新字詞,跟朋友交流有一套專屬的密碼
9 w 1 留名

算係9w1?
唔識睇
可以講下你地係點判斷自己型號~
做問卷定上堂

睇哂9型,發覺自己好九號人,但有時好一號完美主義易嬲有要求,但又未去到一號法官咁嚴重。做人都係舒舒服服好,同鍾意同人一齊個種感覺。

即係點

我第六型13分 最高
第一型12分
第五型12分
三,七,九各11分
同問即係點?

要了解型號背後嘅意思,問卷靠唔住嫁~

agger! 唔好再做問卷問人地自己係乜型號啦... 睇哂9個你就會知自己係邊個

算係9w1?
唔識睇

唔好太輕易靠問卷認定自己嘅型號
小弟遲d會再分享其原因,有興趣keep住留意 「杯麵心理學」嘅片
一號仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞