性格決定命運 -【九型人格】分享 ***入黎放低你嘅型號喇喂***

569 回覆
21 Like 8 Dislike
4w5 + INFP
覺得自己好似女人 經常會諗好多野
覺得自己好煩 但又好沉醉係呢種憂鬱裏面

其實我覺得4號係可以好型好有氣質
憂鬱王子
好似梁潮偉/張國榮嗰種咁
但點解我4號憂鬱得黎咁柒架

識嘅4號都係柒多
不過我好鐘意同4號做朋友,通常都對朋友好好
1號here

覺得自己有時係1號有時係4號,而且係個好矛盾既人

1號通常唔會有果種憂鬱,唔現實嘅感覺
1同3
5W4
1號here

1號通常唔會有果種憂鬱,唔現實嘅感覺

1號好現實!同成日嬲谷住谷住咁既睡火山
2w1仔磁石 (我老母2w1同其他甩心甩肺人 唔明白點解奉獻到自己變乾屍)
仲有4w5 INFP 九號仔 7仔 搞到我氹氹轉
1同3

七仔太煩膠又唔識積穀防飢
2w1仔磁石 (我老母2w1同其他甩心甩肺人 唔明白點解奉獻到自己變乾屍)

2號既付出係要求人地有回報架!只係佢地唔講出黎!

只係2號無壓力時唔會顯露出黎
所有人格本質上都係有'目的'

2號有個位好麻煩,成日覺得自己先幫到人,但唔受人幫,自尊心好高唔俾人話得,如果一個2號受你幫,佢一定好信任你。
5 號

想知你平時人際關係點,身邊無咩5號

好慢熱,要觀察一排先決定同唔同一個人做frd。一大班人面前會好靜,鍾意睇大家交流嘅一舉一動,人少少又可以好健談,講好多deep野。所以朋友唔算多,但係全部都好deep。

DEEP野係唔係指自己深入研究嘅範疇,唔中意「吹水」

有啲人覺得5仔同INTJ/INTP/ENTJ離地

5號INTJ……

2號有個位好麻煩,成日覺得自己先幫到人,但唔受人幫,自尊心好高唔俾人話得,如果一個2號受你幫,佢一定好信任你。

同埋我留意到幾個成日都expect人要點做點做
但有好少會直接同人講
因為佢地覺得好多野係理所當然
所以好中意搵人發嚧so
5 號

好慢熱,要觀察一排先決定同唔同一個人做frd。一大班人面前會好靜,鍾意睇大家交流嘅一舉一動,人少少又可以好健談,講好多deep野。所以朋友唔算多,但係全部都好deep。

5號INTJ……

成日俾人話太多backup plan,講乜都淨係識拋書包,計劃得太長遠,唔識點同人溝通,無human language,等等等等
5 號

5號INTJ……

成日俾人話太多backup plan,講乜都淨係識拋書包,計劃得太長遠,唔識點同人溝通,無human language,等等等等

仲有俾人話勁硬頸,做事太 formulate,講野太多details, loop,唔識表達自己既感覺,覺得娛樂性既藝術無用
8號
不過越大越swing去2號
一有其他8號埋身就會唔自在

係咪感覺到「同類」
四號升一號係咪好事

係啊,行動力強D,無咁感情用事

以前四號個陣成日自怨自艾 後來發覺與其諗咁多野灰不如理性d諗下有咩解決辦法好過

我自己係4w3 反而唔想自己升一號
雖然成日都會覺得4號既自己好麻煩 但反而就係咁自己性格先獨特 所以唔想轉

巴打個名

個名係因為女朋友鍾意mr happy

1號here

個名
8號
不過越大越swing去2號
一有其他8號埋身就會唔自在

係咪感覺到「同類」

如果自己朋友圈有個8號人出現,我會感應到佢想爭地盤咁LEAD哂所有人
巴打你睇邊本 之前買左做完 之後近排有興趣返 做完睇啲分析又好中 想了解多啲

巴打好堅
睇黎真係好中意
Btw有興趣可以上下外國嗰d personality forum睇下
入面有好多九型/mbti人研究好多topic
會學到好多野

有冇咩網介紹?
我有樣野好想講,我身為九號人特別容易識到六號人,可能係我望落無殺傷力,令六號安心同我做朋友,我個堆六號朋友多到……叫我六號磁石
我自己本身都鍾意六號人,好鍾意瘋狂討論自己驚既野同負能量(所謂九號去六號係唔健康既說話我唔認同,有本書講其實兩邊都要學,九要學六既考慮周全亦要學三既有目標做事唔懶惰,即好既野先好學,唔好既唔好學<---癈up
另外,我都好鍾意同五號人做朋友…曾經有個五號同事同我一樣沉迷acg,佢地講野好獨到,可以傾好耐,都學識好多野,但有時傾太耐會感覺到佢地想獨處唔想同人接觸太耐……所以我已經好少搵佢了……

哈哈,唔知各個型號有無邊種特別易吸引邊種呢

話我自大都咁講,九號係超易識人…成日周街有人3唔識7搵你講野,去親新公司做野都俾同事圍
但亦都好易吸引問路撚,捐錢撚,傳單撚,健身撚,我有位九號朋友係唔識拒絕人!佢每日出街都哂好多時間!
我諗係天生既親和力…

親和力呢個字形容得太好
5 號

5號INTJ……

仲有俾人話勁硬頸,做事太 formulate,講野太多details, loop,唔識表達自己既感覺,覺得娛樂性既藝術無用

同埋俾人話講野直唔識顧人感受
4w5 INTP
社交技巧近乎零

5 號

5號INTJ……

同埋俾人話講野直唔識顧人感受

身邊好似得一個fd 係5號,真係近乎零社交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞