[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (124)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

綠仙真係幾正
啱啱收工見到已經9衝左訂左綠仙19
想當年就係聽完初版先入坑,但係當年買唔起
新手一問
Westone pro x10同AM pro20比較
Pro20貴100 出消費券想試下
2019唔係初版黎,我就係第2版仙女開始入坑踏上不歸路
19年應該係常規第二版?
我知有少少唔同,不過聲音應該大致一樣?
當年乜都唔識,以為所有耳機都一樣,聽完先發現新世界
仙女19同20分別大唔大?
見到3980有啲心動
個個都屌仙女座搞到我本身得3k筆直都想試下
綠色既話好似有4個改版,初版>2代(2017)>2019>2020

初版好似啲聲好尖

2版好似改善左冇咁尖,甩色問題同改左出音嘴變不鏽鋼(3個窿出音口)
20版最完美,改善左bass
但同時好多人鍾意原版果隻尖
最"完美"但最唔吸引(個人而言)
因為變咗大眾調音 冇特色
真係個人口味問題我接受唔冇bass,campfire啲耳機人聲係做得唔錯

我有綠仙2017、Solaris SE,佢隻solaris SE係衰在太大粒同埋冇bass,其他樣樣都中我口味
其實呢啲價位嘅dap 聽串流同就咁iPhone 直出會差幾多
https://campfireaudio.com/history/#1631122582056-ab890c3f-04f9

跟返官網應該係2016, 2018, 2019, 2020
然後2019年嗰對同之前嘅仙女都好唔同下, 以前嘅仙女更加尖更加薄聲嘅

仙女2020我覺得聽落似係想扮對黑色仙女嘅聲, 但對比返黑色仙女幾多缺憾
solaris se應該係戴得唔夠fit先冇bass?
試過換耳膠亦戴得fit嘅情況下係夠bass嘅
Andro v1 (2016)
Andro v2 (2017?)
Andro snow white ck
Andro pacific blue ck
Andro iceberg ck
Andro S
Andro v3 (2019)
Andro MW10 (japan only)
Andro copper (2 made)
Andro SE Gold
Solstice (custom andro)
Andro v4 (2020)

初版=女毒,真仙女 成名之作
2版=改善左甩油同太尖聲既問問
2019=係2版既基初上再完善
2020=改善bass,基本上已經唔再係仙女座黎
果隻bass量我覺得一隻圈鐵耳機係唔合格,冇圈味,所以轉左64n8

膠我用過好多種,type e同jvc dot++,jvc膠係最好,因為夠短可以戴入啲唔洗強姦耳道
講起仙女 其實多唔多人用緊限量版嘅仙女
好似數少咗隻
入耳式嘅無線電競耳機用枱機電腦係咪要買個藍牙先用到?
Andro Gold Ti?
依家上到showroom?
whatsapp預約先有
thanks
可以好似平時咁買嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞