[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (124)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
BTW, 巴打個隻點壞法?
JVC HA-FDX1, HA-FD01
咁又唔同噃,直插底板d底噪大到仆街,但加個外置fav 都可以改善好多。
另外無記錯215個d十年前又係成千蚊一對,
到十年後當大牌三至五單元耳機都係二千幾蚊有一對既時候,唔明點解仲會有日叫人走去買215囉
外置fav 係咪姐係外置dac
係,自動幫我改左
咁如果想用電腦煲機係咪都係接左dac先再煲
1000-2000 仲有得買咩

其實我之前都有 不過好重所以放咗

唔知final 個d算唔算清

headphone 你就可以買Hi--x50
一係final a4k, 一係 intime 耀,或者AAW A3H Noir
再唔係3K買ER4SR
耀好似唔夠清
底噪其實係因為對耳機靈敏度高聽到部電腦裏面既電流聲。我覺得都煲機無咩關係。其實煲機呢家野,個人來講即係幫隻耳機熱身,我自己求其搵d自己平時聽開既歌每日播返個幾鐘(除非你聽得太偏,例如有d 人聽口水歌唔聽低音,咁隻耳機有可能播低音會差少少)正常一兩個星期後咩都開啦,千其唔好信嗰d咩文火武火一煲煲返每日十幾個鐘個d on9野,佢地所謂既煲耳機真係煲得嚟都差唔多入得廠
屌 我就係諗住遲下買完就係跟d人話咩要唔同音量煲唔同種類歌10幾個鐘, 輪4次加埋要百幾200粒鐘先warm up完
咁買外置dac同sound card係咪都差唔多
其實外置dac =放電腦外面=無咁易受到電腦既電流干擾
Sound card =因為裝係電腦所以好撚受電流干擾。

如果一隻耳機買返嚟要二三百個鐘先正常開聲,我比較相信係隻耳機設計有問題多d
因為我岩岩google完好似兩樣野d人都話差唔多咁
咁睇黎都要耳機dac一齊買
仲要買多條type c to 3.5既靚線
要清試下sennheiser,真係清水咁
又唔洗一次過買曬既,永遠都係耳機最影響個聲
除非你隻機難推,否則用住電腦, 電話直出係冇問題
到你覺得有問題或者想改善先再加野都唔遲
sennheiser唔算清水啦
煲都係想成個動圈都郁得暈巡啲 求其用下就ok
咩粉紅噪 白噪果啲真係煲壞
我有fd話extend cable/轉接線都會對音質有影響
反正有燒肺劵就一次買齊唔洗煩
暫時岩岩睇緊ie400 pro + x3/gsx1000
原來出左x4睇左條舊片唔知tim
佢呢個價400,500pro好清啦
宜家耳機好多牌子sell”調音”,講得好聽就有特色,其實根本就係改聲唔求自然,講自然天然聲我覺得Sennheiser真係做倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞