[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (124)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我有fd話extend cable/轉接線都會對音質有影響

佢係冇錯既,不過你要有「夾機」呢個概念先,否則亂買野嘥錢
你用最基本既野比自己熟悉左隻機先,慢慢發現有乜想改就可以針對去改
一開始乜都買,然後覺得唔好聽,你都唔知係邊部份有問題

要一set 過買一係你好有經驗,一係就要有d多人識既組合
不過iem市場太大,好少有d固定組合
好多時就算係同廠野都未必一定夾到
因為我都知底噪係咩黎 聽過我自己都頂唔順
所以先會想買埋個dac
岩先上網搵原來買sound card都有built in dac
咁會唔會仲因為電流而出黎既聲同external dac有分別
始終external dac又要多幾條線同位放係張枱到, 但sound card直接插pci e就得
會唔會仲因為電流而出黎既聲同external dac有分別

底噪有好多原因既,通常iem 阻抗愈低就愈明顯聽到
sound card 就唔建議,主要因為選擇太少同埋用途太單一
dac有d係手指咁,唔一定大大部。dac插usb, 電話同電腦都用得,有d連console 都用得,方便好多
最重要係多選擇,大d機會搵岩聲
唔該晒巴打
幫到我呢d耳機新手好多
呢期咁多人玩E5000/B1呢啲咁難推嘅嘢嘅?
btw zx507 推唔掂,唔洗諗
ie100pro同ie40pro 邊隻清啲 有冇ching試過
ie40 pro停咗產好耐,除非二手好平唔係兩隻一定ie100 pro。其他選擇睇頭post
要DAC推薦可以睇大耳牛嘅頭post
我都係用開esw9,WP900真係唔錯
終於訂到ie900
夾邊款耳膠/棉比較好?
本身用開dot++
試下kann alpha力水會好啲
thanks 巴打之前都有留意過哩部
遲啲去睇下邊到仲有貨試下先
senn 記我覺得都係原裝好
啲人見呢兩個model 靚仔, 日系, 價唔算貴覺得冇得輸, 好少睇埋啲食評一般話玩呢兩個耳機都一闊三大
final啲嘢九成食大推力,不過推起咗出嚟好好聲咁解。不過呢兩隻睇怕要落amp推
Final野好多唔係食大推力 食夾機多 只係得新出個d圈難推 heaven同銀子彈個d 大力推會出事
ex1000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞