[ps] Gran Turismo 7 跑車浪漫旅 7 集中討論區 1

1001 回覆
12 Like 17 Dislike
其實佢做到啲車歷史介紹係真係幾正
但如果有free roam會仲正
唔係下下賽車
泥地先多位偷時間
有。
你揀完地圖之後第一個選項就係freeroom
其實demo都好足夠
好睇自己嘅經驗
老實講如果之前有玩開GT sport
SR同DR都去到S/A grade
GT7 考牌根本唔大問題更何況cafe同mission
用多少少時間去feel下架車
油門同brake嘅收放
賽車真係要時間慢慢適應練習
過唔到又不斷執着同一關會有反效果
Ps4手掣好似係麻煩啲
不過我用t300rs個原裝腳踏都係同ps4個r2l2差唔多鬆

都係靠隻腳記憶去feel踩咗幾多
有冇心得, 我銅已經玩到我想死
睇教學幽靈車, 完全唔明點跟佢速度同時又唔失控
15:00 - 17:00 server maintenance
唔課金會唔會好難儲哂全部車?
我玩左一關泥咁多, 你試下扭軚唔好扭咁盡, 左右左右咁扭, 盡量令架車唔好咁大角度?
唔係一定要跟鬼車,有d場唔跟鬼車都可以金到
暫時玩到IA-8逼到要我改setting/鬼車得2度
開鬼車唔多唔少會限死咗你既路線
泥地唔駛踩太多油跣住入彎就得,出彎就當然要俾油
提外話, 我尋日先發現brand center 入面, 英國果度有一個唔係車品牌而係人, 佢叫Lewis Hamilton
唔識佢既話可以睇睇呢個highlight (佢拎第二), 但個比賽痴撚線咁熱血

https://www.youtube.com/watch?v=7QJ-N-AQJYc&ab_channel=FORMULA1

另一個我好鐘意車手叫Sergio Perez, 有場比賽一開波輕輕炒左車, 由跑尾追返上黎跑第一
https://www.youtube.com/watch?v=H0zwR2drgV4&ab_channel=FORMULA1
拉花同影相都有排玩
Rally用油門 brake 升降波去控制動態,扭軚係輔助

同一個速度,用低一波同用高一波係兩個反應黎

滑行緊嘅時侯用低波會向彎心滑行,高波就會向外滑
所以入細彎嘅時候應該要喺減速嘅同時令架車側滑,降波同繼續減速,然後用低波高轉數入彎心,再upshift一波控制好油門出彎

過連續發夾彎嘅時候出第一個彎要印一印個brake,再即刻扭軚用慣性甩個尾入彎,然後重覆轉彎動作

同埋過一啲高crest(姐係直路突起架車會跳起嗰啲),冇信心就唔好踩住油過,上crest前鬆油等架車平飛,咁樣落地先會穩陣
我係手制黨

除左S牌,其他都全金

a9研究左好耐,我係第一個彎一野炒去貼最右線然後剎到65左右速(邊個位剎你自己慢慢靠感覺,大約第2格紅區),然後空油直入彎心

ia8係另一個手制惡夢,打開金盃鬼車,一開始扭右左之後你會發現點解佢會快過你,呢個位已經定左你銀緊如果跟唔到,原因就係手制十字鍵正常1野100%扭力,呢架車扭大少少已經慢左速,但你仲可以靠analog 慢慢扭,十字鍵一定金唔到。

S牌2百幾速果d我眼同手協調唔到,想放棄,好似s-7咁有氮氣俾你都無用,佢無一段段區域練,後段下下靠感覺,以前唔知sport 定5代係會有。
根本今集有好多新嘢整嚟只係想掩飾依隻正傳 game 唔係 GT Sport 加強版,前幾集冇依啲新手 friendly 嘅對話同解說你會唔會好迷惘唔知點玩?根本就冇嘢搵嘢嚟搞之餘又煩到啲唔需要嘅人。

前作送車當然會遇到啲自己唔鍾意嘅車,但係你唔鍾意可以賣走佢,點解今集唔畀人賣?車 list 還車 list,garage 還 garage 唔得㗎咩?就好似 小精靈圖鑑噉,點解要喺自己個 garage 度豛眼豛鼻。

啲過場片好唔好見仁見智,但個問題係點解要逼人睇,又唔係唔睇會唔識玩會卡關。有好多車同車廠嘅 information 想睇嗰時自然會去搵嚟睇,而唔係打得如火如荼嗰時逼你睇,當時根本冇噉嘅 mood。前幾集只要心情回落翻就可以去 garage 度一路睇住架車慢行一路睇下面條走馬燈嘅 information 。

根本唔關速唔速食事,係製作方特登喺各方面想強制地拖長你嘅 play time,要令你每個 action 都要跑多幾轉先完成到。如果依個方向,依個 earning system 係代表到 GT 依種態度嘅話就唔會今集先有咁大變化。
GT 從來都係 sell "漫",但係嗰時係識得分應漫時漫,應快時快,有得畀人揀,而唔係快漫撈埋一齊要人硬食。

如果我真係速食嘅話就唔會由 GT4 玩到而家,玩 Livery 睇車資料重多時間過落場。我玩每集 GT 都會玩到下集出為止,唔好咁輕易就 stereotype 人哋。
原來係咁, 學到野, 今晚試下先
即係你要上 Youtube 學Adobe Illustrator
以前都係咁貴所以唔會
係啲rare 車唔知幾時出
嗰啲classic car我一架都未買唔夠筆直
Lewis Hamilton 都算係代言人 , GT Sport 年代已經開始
非常同意,

Garage 同 car list 唔分開真係 crazy

仲有如你所講, 新手老手都比人混埋一齊玩故事
真係覺得 on99

利申; gt1 到宜家。
冇得玩
係時候upgrade loadcell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞