萬事得Mazda車主揮手區(16)跟雙氣袋說不

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
19年開始第4代 (Bp series)

但就算係2019 年都同新車差唔多價錢

建議直上新車

同埋除咗top spec astina vision technology 係standard 其他都係option
想問下 BN BP 係stand for 咩?
係官網見到有
G20 Pure /Evolve/ Touring/G25 又分幾款
有冇話其實要點揀/性價比最高會係邊個Grade咁?
睇到個專做柴6嘅車房Facebook Page見到個個都大修Engine/換Engine
真係幾得人驚 但其實係咪好多時啲人唔識Maintain柴油車?
例如成日塞車/冇比時間佢燒炭?
我自己日日100公里 北大 同 8/9號仔 一年兩萬五至三萬 個路況係咪都適合柴?
定係買部3 慳番幾萬入油算
無撚有錯 大部分人長期唔換油 又粗咪 正正出事係呢款車度 你買的話 記得問下有無檢查過塵筆介子 變左形唔換 會攪到炭屎入計油入面 到時就塞油底格 跟住無油上盤頂/camshaft 就會蝕 即死 其本上係柴都有呢個介子問題 英國叫 ‘diesel black death’
同你一樣出去來回都80km起
呢幾日一半市區一半高速
平均 9.5L / 100km
BN BP只係個代號 冇乜特別意思

G25 Evolve 性價比最高,因為係2.5L engine

Pure 直接無視,spec太雞
thanks
咁想問下
maxx maxx sport neo sp20 sp25 又係咩黎
我見澳洲個邊分好多個badge
同埋見你地提到2016年份後好似轉左電子手制
其實係好事定壞事?電子part 會唔會相對上易壞左?
啱呀

不過而家呢啲名(neo maxx)佢好少用 因為佢而家個牌子要轉型做Premium 呢啲名睇落有d cheap😂

就算佢哋最愛嘅口號zoom-zoom而家都好少用,可能因為有少少幼稚
但我見佢d廣告完個陣仲有zoom zoom
澳洲呢邊係囉 不過日本嗰邊已經少用

佢哋已經開始係啲細節着手upscale 個brand. 例如font,以前係斜體好似sporty, 動感啲。而家睇落優雅啲

亦都反映咗呢個牌子由以前主打sporty開始轉做 主打好揸嘅premium brand

多謝巴打意見 已經出咗2.5

另外有冇車房搞車cam推介
Congrats. Which spec and how much?

我唔係住Mel
巴打都係澳洲?
Btw 電子手制 會唔會好易壞?
Yes ar

電子手掣唔會好易壞🧐
澳洲個邊搵2手車除左carsale fb 仲有無邊度
暫時無咩錢買新車住 想預20k左右搵
Gumtree.

20k 建議加少少買新車/demo。 因為二手車個市場失左控2年車同新車差唔多價錢
G25 Touring demo四慢幾 不過急用車冇計
2.5就係爽!
如果唔係急住用既話就買新車,宜家20k都只係買到16-18 年2.0 低spec

你長做uber 揸2.0會慳油啲,不過就無咁好力
新車SP25? You mean G25 Astina ?

Uber eat 可以用hybrid 或者舊年份嗰啲車仔( Fit etc.)
部車5年內嘅你地
底盤有咩雜聲?
G25 Evolve SP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞