萬事得Mazda車主揮手區(16)跟雙氣袋說不

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
算吧啦你
駁唔到就扯去第二樣講 仲要比喻得唔啱
同啲人揸tesla話"個mon喺中間睇唔到 好唔安全"要加隻錶喺前面一鳩樣
新版mazda(好似由2018 mazda 3開始)就冇engine著先著嘅fuse,全部都係長著。好多個外國mazda forum都咁講
佢地有d solution 係用obd2 有d係用上面後鏡d電,唔知邊款好d
想知有冇師兄係2018年之後車款同自己裝車cam又有set parking mode?
12V長著?
我見cx30 forum話係熄匙6分鐘後就cut
12V長,但usb就幾分鐘就熄
所以有考慮過blackvue 因為blackvue靜止就可以入parking,但thinkware要有埋acc先可以入parking
其實你試揸咗未?佢個hud有得較位置同亮度,就算好猛太陽都好容易睇到。另外新版tsr 最多都係個路牌圖示外圍多個橙框,自己車速唔會變紅。同埋可以仲可以熄or 加個最多10公里
但都係個句,我同意對有經驗司機可能冇咩用,因為佢地都可以自己feel到自己個車速
揸咗20年車46+26 睇車速都係跟車流去行 係有相機同例位先望下個HUD錶板就停燈位會望下有無著其他燈.以前部車無都好想加.不過要貼張野所以佢可能係覺得係果款
我部26都想有HUD
買咗個可以obd 攞電

仲可以較parking mode 定 24/7長開

之前試過駁車內fuse box 但部機唔識自己閂
或者你真係想駁fuse 可以試下駁去engine bay
Engine bay 好似fuse 17 (唔肯定)係engine 著先著
但就大風險
多謝師兄,我應該都係買obd算,介唔介意講下obd個位(上網剩係搵到車內fuse box 個位)同最後揀咗邊隻牌子車cam?
買支他筆就知邊粒fuse係匙火/長火
但上網d人就係話check過曬車內fuse box全部都係長火可能香港model有匙火?
Obd 係軚盤底近門

我買左隻papago
Link 就唔po 啦
有無澳洲巴打可以比d建議,

想買部二手Cx5 , 買第一代定第二代好? 柴油版係咪買唔過,上網講到好多問題。

試過第一代柴油版, 隔音好似麻麻地, 成日見人話好似歐洲車咁好,係咪第二代會比第一代好好多?
一定係第二代啦
第二代係咪好左好多? 隔音,舒適,操控方面

利申揸緊Audi A5, Subaru Wrx, Honda Jazz, 三部隔音最差Wrx, 喇叭又差, 上次試Cx5 好過wrx , 但操控好似連jazz都好玩過Cx5, Cx5話似歐洲車,各方面無a5咁好, 宜家想賣左jazz/a5 換部家庭車
BSM 真係好有用
但宏益係都要閹咗佢 再賴運吉
不過自己搵人裝都係幾千蚊
好玩一定冇CX5份架喎,又高又重
要好玩就唔會諗CX5啦
CX5算係比較經濟而且乘客司機都舒服嘅SUV
內籠refined 隔音都唔錯
雖然咁講好似好好笑 但閂車門果下聲係似歐洲車咁厚實
咁嘅價錢黎講真係算俾足料
你拎A5黎比其實唔係咁fair
始終價錢又唔同 連車型都唔同
Q5同CX5 2.5T AWD比就啱

但係香港冇
Q5價錢好似double
上網睇好多都講到好好揸,駕駛感一流,我無揸過其他suv,可能我期望過高, 諗住點都好揸過jazz,但試左部第一代2.2t 柴油,好似又無jazz 咁直接( 我鍾意較raw,感受到路面, 人車交流多d, 唔計部wrx, 我鍾意jazz多過a5既駕駛感a5反而太舒服, 無晒交流咁).

上網睇話第二代改進左駕駛感好多,所以先問下第一同第二代分別係咪真係咁唔同。 日本車黎計, Cx5比起雙田又特別靚仔
Q5 都有諗過, 但好多人話Cx5 好正,所以都想試下,睇下點解咁多人讚同澳洲一街都係
二手價差唔多, 14年車,Cx5 q5 都係大幾2萬4 Aus
Aud
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞