萬事得Mazda車主揮手區(16)跟雙氣袋說不

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
新車

諗緊cx3/mazda3 fastback/cx30

知道cx3最平但內籠後座好似比較窄

平時多數車曬老豆老母寵物去街 後座都用得多

有時去camp 尾箱空間都重要

有無用家ching分享下?
馬力扭力
E skyactiv好似係mild hybrid
如果講緊最新一代
後座會坐人真心唔建議3仔hatchback..
Sedan都仲好少少
Hatchback後座真係太compact
同埋黑籠+細後座窗
成個感覺都有啲壓抑
新車2021 mazda 3 hatchback
差唔多9L/100km, 係咪好食油?
點樣揸可以慳油D?

前面巴打們講熄i-stop
熄左佢有咩好?

我個車cam有parking mode
但passenger seat個fuse box全部都係constant on?
有乜其他辦法可以用到個parking mode?

Thanks
價錢唔差得遠,直上6 wagon
2013 mazda6 出咗ieloop code

係咪check咗電池 打南磨先?

如果想換電容去邊度好?
Obd 頭 或者 usb 都得
兩者熄車一陣就會斷電
Obd 頭可以set parking mode
Usb 就唔sure
力嘅分別

Skyactiv X 今代都只係試驗品 加速老實講唔快得過2.0G

不過係refine多少少

如果你份人係心急嘅係買返2.0,1.5真係純粹代步。
覺得好似差唔多 唔開sport mode上斜真係好慢
多數車人梗係唔諗啲幾架啦 CX30叫做可以考慮囉

如果唔係你就要考慮大一級:CX5 6仔
Calibration。 Mazda 3 可以控制到最後停低個下完全冇感覺 但係寶馬嗰啲下下都會點頭。所以係要習慣踩得深啲,

特別係萬事得今次話佢哋想你踩20%剎車就係比20%嘅剎車力(線性)。雖然我覺得唔係好make sense(因為你剎車個目的都係想盡快停低架車

你睇返啲剎車測試Mazda 3同118i其實好接近。
Cx 3 你當佢雙座 後面摺埋先等於其他suv既boot size
市區多?
2.5 定2.0 ?
控制下油門唔好踩咁多brake
想問下 10km/L 係你計出黎 定喺車個到睇既?
自己計
新既rav4 hybrid 原來都係11.7km/L
咁我架殘車又唔係太食油既
17.1定11.7
車顯示個個係咪好唔準?
我覺得唔太準
要視乎你既行駛習慣
唔整搵人消咗code佢都得
整要皮幾兩皮 呢舊野實際作用不大

借隔離post 既spec 一用
我當50%city 50% highway
都只有13.07 km/L
4皮左右 二手偈連turbo
睇保養同揸車習慣 行高速多會好啲 有人16萬公里都未抬
有無Mazda 3 hatchback 4代車主,想參考下油耗
市區highway都有
2.0
關唔關個i-stop事? 我有開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞