萬事得Mazda車主揮手區(16)跟雙氣袋說不

1001 回覆
5 Like 8 Dislike
Yes ge 反正唔影響保養(正常來講)
Touch wood 差果少少 又有d 心思思 期待下次service 俾部乜野做loan car.

之前試過 bt50 都幾狼 (可能慣咗揸mazda3)
想問下 係咪owp 拎國際牌未考本地試 都可以lease owp 批左既期限?
New comer program俾1/4左右車價就可以lease 3年同你張OWP幾時到期無關。
國際牌出唔到保險又點出車俾你?
想問一下2014年左右mazda 6汽油版有冇咩通病, 呢排見28car都係around 8萬左右, 有啲吸引
如果呢個年份mazda 6汽油版平均油耗做唔做到8L/100km?
平時8成高速
定係加多2-3萬筆直上柴油版好
先謝為敬
半年車cx3 2.0 行11km/L 正唔正常?好似咁大食
同問
我都想出Mazda 14’ 打後
但睇過啲車評片同網上車主分享
柴油版一死Engine 就gg
啲油省埋省埋都唔夠cover
Don’t buy diesel la 如果唔係要定期返廠大修
睇黎mazda 6 diesel真係好容易奶野
但同年份mazda 6汽油版感覺上好少人討論
最近望緊2014左右2.5版本,設備/內籠都幾啱心水,係唔知油耗點
買15年或打後比較好 (個Mon似樣d)

油耗 not too sure. 印象中不過不失
2019 wagon 做到 仲要19吋 F1A5
平時都係大大腳
Diesel 無問題 但必須好密保養 要清egr/ intake 炭 同埋6000左右 就換油 做到17.5km/L 7成highway 冷氣on
以前油費平過差電…0.15$ 左右per km 依加油價0.5-0.6
大概幾多公里就要清EGR/intake?
我每年都行30,000公里 諗緊係咪柴油會好啲我有同事渣汽油版 做到7.xL/100km
我地都8-9成高速
mazda 6 汽油版做到7.xL/100km又ok wo
其實我每年揸得1萬公里, 所以先諗汽油版
但眼見而家柴6個價又唔差得遠, 感覺上柴6更加抵玩
老閪都柴油啦 洗碳 你當50000左右洗1次 我自己就100k先洗第一次
唔係日日揸粗咪嘅唔洗買柴啦
賣10萬頭嘅柴 你預要比成皮野去執
仲未計副偈要抬就4皮
melb撚報到
睇啱cx30 想知2.0當坐三個人上斜路係咪差咁啲
諗緊2.5值唔值
外國唔知, 但香港我安秀道坐足5件都勉強得
M波hold 2波
唔該ching
週圍都冇現貨 二手車貴到 可能出demo算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞