[統計分析] 強烈建議大家第三針打復必泰

475 回覆
515 Like 797 Dislike
落後國家同先進國家啲醫療系統有得咁樣比?
咁烏克蘭70%打左針 死亡人數同印尼都係差唔多 係咪姐係打針無撚用
利申先,我係唔反疫苗嘅tw冇打
你第一個問正苦已經答左你。正苦早公布左張list列明左幾十項副作用,當中9成係屬於嚴重或都可致命。我唔知科興data, Pfizer早前已經靜靜雞出份聲明承認左佢枝疫苗會引起心肌炎等副作用。我相信正苦份list至少有一部分來自Pfizer。你可以搵黎睇下,睇完你覺得安全咪安全囉打唔打係你嘅自由
你話冇得醫ma

你識science 就唔會搵個pre condition 醫療衞生系統完全唔同嘅國家黎compare 死亡率啦

再correlate 去佢哋vax rate?

印尼呢啲窮撚國家 成班人營養不良 啲印妹賓妹仆一仆就一定甩牙 啲醫療又無人咁好 死亡率咪高囉 你條懵佬唔好撻句科學就以為自己好理性啦救命
仲講咁多,講經咩,quote返你

"打三針嘅死亡率同冇打係有D分別"

"唔係話針完全冇用"
連登興反科學㗎樓主,勸你慳返啖氣
英國佬夠多脫髮啦,救命

19m如果爆起上黎,醫療好到會點呀?
咁相比起疫苗可以預防重症呢個claim
疫苗本身既副作用係咪justify呢?
即係如果打疫苗真係可以有效預防重症或者死亡,而疫苗本身嚴重副作用既機率係低既話 係咪打都有好處
同埋係咪打得愈多針有嚴副作用既機會理論上會愈大?
淨AZ唔夠
要溝Moderna
呢啲case好慘
咪50歲以下0.00001 同0.00002嘅分別咁上下

(conceptually)
時間差+boost完好快就出現omicron
咁撚多個零加隻笑狗都影響唔到有效個事實架
漏左打 (realistically)

疏。疏疏疏疏9ly

Post 埋最新一份vaccine weekly surveillance report 喇

冇打中covid 個rate 好多age group 仲細

佢有解釋可能打左嘅人更勇武
唔係仲有T-cell咩?
不過佢好似慢啲先反應到
所以做唔到防感染?
如果兩針復必泰加中一次病毒?
你post埋未出嘅report都係咁話啦

你話架嘛:

"打三針嘅死亡率同冇打係有D分別"

"唔係話針完全冇用"
死亡率唔高自然有人唔需要防架啦

流感疫苗都唔係人人要打啦

自己衡量風險利益
套你講嘅野:"打三針嘅死亡率同冇打係有D分別", "唔係話針完全冇用", 唔打咪會高囉

(conceptually)

你企到咁高講自己衡量風險利益做咩姐,落返黎傾啦。係人都知真善美係好,cctoy係笑話,定律黎架嘛,對討論無幫助架喎
苗撚: 就係你哋唔打夠三針所以咁多人中
係你哋啲反苗撚害咗啲老人家
反苗撚打晒針黎反苗

反苗撚同苗撚界線已經好模糊
我簡單答你:機率低唔代表唔出現。自己衡量風險。XG嘅情況就係,你出左事,正苦唔賠,保險冇得claim,你又唔可以吿正苦或者班專家。

過去嘅vaccine development,如果有一枝係clinical trial stage,個recipient打針後1-2個月內死亡,係要做investigation, 甚至中止個vaccine project
認真隻病毒淨係對老人家特別大影響
而家計法: 死亡+陽性=武肺死 關唔關病毒事呢
點解其他年齡組別要打
而家研究三針先大部分六個月有一定抗體量
遲啲四五針可以話保持到更長時間/更高抗體量
咁係咪要無限針先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞