[統計分析] 強烈建議大家第三針打復必泰

475 回覆
515 Like 797 Dislike
雖然呢度都唔會有人打科興,不過我都想講下點解第三針一定要打復必泰。如果你有親人諗住打第三針,你可以解釋佢聽。

TLDR:
1. 第三針打復必泰係有決定性影響,就算你前2針打科興,最後一針打復必泰都有好大幫助。
2. 最好三針都打復必泰。
3. 之前冇打過針但中左omicron既人,抗體水平係唔會多好多,最好打多一針復必泰。
4. 打左兩針復必泰都係有大機會感染omicron,一定要打第三針。
5. 前兩針打科興既人表現最差。

下圖係講緊香港人打左唔同疫苗組合之後既抗體水平去到邊。我解釋返啲英文先:

PRNT-50:一種測抗體水平既標準,人既血清係有抗體,而呢次實驗係測緊如果抗體水平要消滅50%既病毒量既話,我地最多可以稀釋血清幾多倍就夠?舉個例子, 我將1ml血清稀釋成160ml,然後再抽返1ml 既液體出黎,如果呢1ml既液體裡面既抗體濃度係可以殺死50%既病毒量,咁就代表佢既prnt-50值係 1: 160。個數字越細,抗體水平就越高。

WT: Wild Type ,無變種病毒

Omicron: Omicron病毒

BNT162b2: 復必泰疫苗

CoronaVac:科興疫苗

convalescent: 中過病毒之後好返既人

P< 1.76 x 10^-12 : 統計學既p-value值黎,你可以當係個數越細,代表兩組數據既平均值差距越大,1.76 x 10 ^ -12 = 0.00000000000176。

下面每一粒點代表每個人既抗體水平值,而連左線既點係指同一個人既血清面對唔同病毒時最多可以稀釋幾倍就可以殺死50%既病毒量。

PRNT-50 為 1:25.6 : 有50%機會防止中招既臨界點,(你可以當係)如果你有呢個抗體水平,而你有屋企人中左omicron 既話,你只會有50%機會染上omicron。

下圖可以睇到第三針打左科興既人佢地既PRNT值大部份都係高過1:25.6呢個臨界點,相比之下,第三針打左復必泰既人佢地既PRNT值大部份都係細過1:25.6。第三針打復必泰既抗體水平係大幅拋離齋打科興個班人。

高於50% Omicron抵御力既疫苗組合(排名分先後):
1. 中一次病毒加一針復必泰 (29人合格/30總人數)
2. 3針復必泰 (22人合格/25總人數)
3. 2針科興加一針復必泰 (24人合格/30總人數)
低於50% Omicron抵御力既疫苗組合
4. 2針復必泰 (2人合格/30總人數)
5. 3針科興 (1人合格/30總人數)
6. 中一次病毒 (1人合格/30總人數)
7. 2針科興 (0人合格/30總人數)

下面幅圖係預測緊唔同疫苗組合人群既抗體水平,個啲I字形既線係統計符號黎,你可以諗成大約有95%既人群都係向呢個範圍裡面,中間最長個條線係群組抗體水平既平均值。

就睇 "3針科興"同"2針科興1針復必泰"既數據,兩者抗體水平平均值都差成8倍。

平均值高於50% Omicron抵御力既疫苗組合(排名分先後):
1. 中一次病毒加一針復必泰
2. 3針復必泰
3. 2針科興加一針復必泰
4. 中一次病毒加一針科興(岩岩好過1:25.6,但都有成50%人係低過臨界值)
平均低於50% Omicron抵御力既疫苗組合
5. 3針科興
6. 中一次病毒
7. 2針復必泰
8. 2針科興 (數據慘不忍睹)

如果你係為左唔想惹omicron先打針,咁第三針就要打復必泰,最好三針都打復必泰

同埋高危人士係唔洗打完第2針後等6個月先打第3針。
參考資料: https://www.nature.com/articles/s41591-022-01704-7
等三個月到就OK,真係想打既,快啲打快啲安心。
強post lm
最勁係中一次病毒加三針復必泰
打多jump變x man
唔好再打垃圾科興
希望啲反苗撚收收皮先
其實依家先打針已經太遲,呢個post係比已經打左兩針既屋企人睇。
2針復必泰+1針科興呢?
大家唔洗理啲on9仔係到留言玩膠,自己決定打唔打,身體係自己既
呢樣真
都合格,總之要有一針係復必泰,唔係打黎都冇撚用。
反對強制(Mandates)
唔係反苗(Anti-Vaccines)
故意打稻草人嘅五毛收收皮先
打撚咗三針復必泰都中omicron再好返呢
岩啊,個post其實唔係諗住呃針,係話比人知如果打針要簡邊支打。
反苗撚有好多種
你係反對政府強制果隻反苗撚 可以理解你諗法

但係有啲唔信科學
一味話啲咩無科學根據 全部都係毒針呢啲
就叫佢地收收皮先
tldr
pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞