真巴絲一定噴香水 (16)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Keep得耐唔耐睇人
In general, edp好似最多人buy佢個performance
Projection就edt
Parfum隻味係幾rich and deep 我個人幾中意
但for versatility 始終edt or edp好d

利申:敗家有齊3隻
見唔少人撈亂咗sillage projection同longevity
喺度簡單解釋吓三者嘅分別

Projection係指以你為中心
你嘅香水可以比去到幾遠嘅人聞到
所以通常單位係長度
例如會話隔兩隻手臂位或者隔三米仲聞到

Sillage係指你離開咗個地方之後
其他人仲可以喺幾耐之後聞到你嘅香水
所以通常單位係時間
例如幾多分鐘之後仲聞到

Longevity係指枝香水喺你身上可以留到幾耐而你自己仲detect到
同sillage或者projection冇關
因為一枝香水longevity可以好好
但projection可能只係一般甚至係差到skin scent嘅程度
通常去到parfum就比較會有咁嘅情況出現
因為酒精嘅比例較低
導致揮發力較差
所以projection都會差啲
其實唔一定係designer brand先會顯得synthetic
Niche都有好多係咁
放Penhaligon’s Luna/ E Rose 30ml 有意留tg

買完送左支15ml lord george
仆街好香好想入手埋
留名睇用後感
我用慣projection 好勁嘅香水
唔係好慣the duke 但個味係正
Duke projection係爭d
但果陣淡淡地嘅味好上癮
爸打用開邊支
YSL Y EDP 有時搭車都驚offend到人
我都好鍾意 the duke 其實都唔係好bad boy味啫
呢啲香水common knowledge 可以放post 頭
專門店買 送15ml?
呢個真
仲要自己聞唔到所以唔覺
要身邊啲人講先發覺
依加戴口罩會好少少嘅
projection好勁
想問下Aesop香水有冇人用過 持香度如何
岩岩係門市聞覺得好正
想問下邊度可以買到 dior homme intense
早期啲嘅post我直程整咗個Q&A pin咗
但係啲人次次都唔睇就直接問
搞到我冇晒心機再update

我諗可以趁呢個機會update返個Q&A再pin返嘅
Post返個舊Q&A喺度等大家睇吓仲有冇咩可以再update

暫時打算update香港邊到買到平香水
講返香港有咩牌子買到
加返上面呢個詞彙解釋
睇吓大家仲有冇其他建議

Q: 邊到買到平啲嘅香水?
Q: 點解有啲地方會賣得平過專櫃?
A: 真巴絲一定噴香水 (6)
https://lih.kg/2115554

Q: IFC嗰隻係咩味?
A: https://www.ifc.com.hk/ic/tc/article/breath-fresh-air-ifc-penhaligons-scent

Q: 有冇香水推介
A: 可唔可以講多啲鍾意嘅味道同預算?
或者有冇某啲鍾意啲香水你想搵返類似嘅感覺?
就咁叫人推介比你又冇資料
大家好難知道你鍾意啲咩再推介比你

Q: 點解selfridges啲價錢成日都唔同?
A: 通常都係因為歐元滙率調整

Q: 香水會唔會過期?
A: 只要保存得宜
香水係唔會過期
玩vintage嘅人甚至會覺得越舊越好
不過香水擺耐咗可能個top notes會變弱甚至冇咗
因為通常top notes都係用啲易啲揮發嘅材料

Q: 香水點先可以保存得好?
A: 最緊要避熱同光
所以千祈唔好擺喺洗手間同窗邊
可以嘅話擺櫃入面減少外界影響

Q: 我係男/女用唔用得女香/男香?
A: 其實男香女香只係市場定位而唔係真係枝香水淨係適合男或女
香水好個人嘅
你鍾意嗰枝香就用啦
唔使話覺得嗰枝香嘅定位同你嘅性別唔同就唔用

最後要講「沙龍香」呢個詞係蝗語嚟
最好就講返niche
或者叫小眾香水
我自己keep到8-9個鐘
利申: tacit
搭單問 香港有冇dior homme original?
我自己6-7個鐘 但係projection唔係好得
今日經過沙田新城市Michael Kors隔離電梯位勁香,有冇人知有冇類似既香水
SF有
呢隻應該好難搵
係呀
好似買夠1800就可以抽一支15ml
我都覺得oolong tea好驚艷
可惜performance麻麻如果唔係一早買左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞