真巴絲一定噴香水 (16)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike

呢隻真係搞唔掂
有冇問你噴香水係咪約左人
邊到有得試晒兩枝?
果陣新買唔知佢projection咁勁.....諗起都柒
好~咁我去MFK 同Diptyque試晒兩支就應該即買一支~感謝絲打
暫時應該prefer MFK L’homme A La Rose
但如果高大巴打噴幾正
盲買左2枝lartisan 2枝都好重口味好正
偏偏香港好多男仔用

雖則我都有支
將影中之水同orpheon 噴咗落同一張試香紙
結果意外地好聞
呢排都留意緊呢兩隻,影中之水男仔用係咪好奇怪?
大家覺得呢兩隻襯咩人/look/場合?
其實diptyque 啲香水幾啱玩 layering
試過
Minte+ Do son
Mohelli +do son
買左 前段幾正 中段都好 後續味好香
其實diptyque 都幾unisex ah
我個人雖然中意green香水
但覺得影中之水搞唔掂
反而 orphen 幾正
試完Diptyque Eau Rose EDP同MFK L’homme A La Rose之後更加糾結

Eau Rose喺我身上前調好快冇晒荔枝味,中後調玫瑰同綠感blend得好夾,但綠感為主。(香水嚟講個人覺得佢調得正過男版 A La Rose~

L’homme A La Rose就好似一位巴/絲講soapy舒服。感覺中後調都係soapy感為主,但400枝嘅玫瑰感就唔太覺但係感覺耐聞啲

大家聽完我嘅comment嘅話,如果for office & 行街會揀邊支~(Sorry 選擇困難症太重
私心簡A La Rose
因為我都準備買
Loewe 001 man EDP 聞起上嚟好乾淨 身邊啲女仔都好鍾意
我會mfk
其實真係一個好清新好好聞嘅rose 佢比我感覺有啲清晨嘅露水停留左喺玫瑰嘅莖上面混埋一齊嘅味道咁
利申頭先再噴多一下喚醒記憶
你呢個comment令我諗起香水有毒嘅香評https://youtu.be/diDSnSIsOMw
真係幾似
咁你用嘅時候留香幾耐~
同埋呢隻有啲啲男仔嘅魅力
好,咁我呢幾日內買~感謝你~
天氣嚟講,Orpheon啱冬天多啲,影中之水啱潮濕嘅春夏
但Orpheon 真係好百搭,casual定formal都襯到
想問下係strawberry net 賣嘅香水係咪正貨 個價比其他網抵咁多
算唔算long lasting?
有冇試過Frederic Malle Une Rose 同埋Penhaligon the duke?
依兩支Rose都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞