真巴絲一定噴香水 (16)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
三支入面最推Luna,清新既檸檬玫瑰味應該好易被大眾接受,返學用都唔會太bothering

Olene 我都有,單用比人話似廁所香精味,我通常都會layer 其他香水 tone down 個茉莉味就會冇咁似廁所香精
Sf買要有sf+免運費先平
Sublime系列好貴
Byredo嘅dna比我有重太甜嘅感覺
講唔出係咩甜
Young rose 我覺得係咁多枝入面
Byredo DNA最唔重嘅一枝 同埋都幾易carry

Olene幾香 不過其實都幾重白花 有可能會暈香
發覺好多身邊好多香港人都唔係好中白花
咁等我去penhaligon到試下luna點先~
ok ge話應該都會買咗呢支先
白花都真係幾睇個人
嗰次同媽咪去海港城試 佢就入咗支Doson edp
但doson比我嘅感覺要再成熟啲 我未carry到就冇買
廁所香精味
上年年尾啱啱開始接觸香水 未知layering點玩
我買左+ 有無興趣share
我都有啦
買左1次only 諗住下次有折再買
我都係新手不過我成日盲買,用線性香水做layering可以救到好多自己盲買失敗既香水
比如有支香水我覺得玫瑰味唔夠出我就會layer Jo Malone Red roses或者支香水如果酸得滯我會layer甜啲既香水
想搵前後調有變化
唔易撞香既
同埋比較獨一無二
姐係唔會係其他brand 搵到既香水

自己唔鍾意東方調
太spicy 都唔得
果香一般

偏向鍾情於花香調
但如果太濃花香又不了 (因為已經入手唔少花香)
我知道自己要求好奇怪又煩
所以求各位推薦

已入手:
Penhaligon luna
Diptyque doson edp
Byredo bal d'afrique
Le labo the noir 29
Frederic malle portrait of lady
Chole 同名edp
Serge lutens La fille de Berlin
(黎緊會入埋Tubereuse Criminelle 同 De Profundis )

感謝各位睇到呢到
近排鍾情於MFK, 但睇完你嘅要求之後又好似推唔到選擇俾你,就唯有試推圖入面兩款+私心推薦Baccarat Rouge 540 edp

Feminin Pluriel怕就怕太花香唔啱À La Rose本來就主打玫瑰味,所以暫時唔推,不過都可以試
有冇試過Memo Paris / Ormonde Jayne ?

Memo 我買左French leather同收到啲sample,覺得佢啲花香好有質感,又唔係啲好重香料既oriental floral

OJ signature collection 啲花香又係唔會好東方調,適合亞洲天氣
Sor 睇錯你想要花香調

我都係買花香買太多轉左買其他調,Aesop tacit/Rozu好herbal 好舒服,Killian 啲酒香都好正,推straight to heaven ,酒香仲有另一個牌子叫Frapin聽講唔錯,我買左支仲等緊佢到,但係香港唔知邊度有得試
Frapin之前有人比我試過真係好正 有幾個調香師都係幫Kilian 調香
你試過邊隻?我買左 Bois Blanc,對Nevermore 同 If好有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞