9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike

"我上面已經講左 直系親屬/未婚夫妻先接受申請"
答返上面,
人地HKMC 寫既係 未婚夫/妻, 同埋親戚, 唔係未婚夫妻或者一定要係直系親屬
至於男男係唔係互相既未婚夫,女女係唔係互相既未婚妻就自己諗下啦
總之M/F, M/F, F/F COUPLE申請HKMC都有機會批同唔批, 但就一定會"接受申請"既
有心準備申請按揭既, 我建議你地都係搵返BANKER/HKMC 問或者預批好過問D連中文字都唔識睇既人
申請一定俾你申,批唔批就睇個別申請情況,完。
廢事同你拗 你覺得岩就岩
我都講過 香港好撚落後 同性唔戀愛唔撚接受
一定接受申請 我諗無一個banker 會敢講啦
最多話幫你照上form 不過你呢d咁不負責任既人 講少兩句啦 累親人就唔好呀麻
按揭好似係經BANKER交去HKMC批
又唔係BANKER批, 你肯交表點解唔接受申請
Banker肯收form 上到mortgage team 未必肯接受
同埋 過到hkmc 都唔代表肯接受
屋企人申請咗行山:
兩星期已經approve, 不過唔係高成數按揭
H + 1.3%, p - 2.5
回贈:1.2% + 3000
只是WhatsApp 通知, 未收到正式Offer
無用星之谷,只是用agent 中介,回贈只有3000
想問9 按係咪一定要買按揭保險?
LOAN SIZE?
物業套現 係唔係都可以買按保 做over6成按揭?
想問下如果買 650-700 萬樓,100 萬首期,淨番 40 萬俾雜費係咪會好「炆水」?
雜費即係按保/律師/稅/ agent 傭金....etc
假設按保嗰度我一筆過俾埋唔借
打錯, 50 萬 for 雜費
5 Mil
主要係厘印費26萬,佣金7萬
按保就唔知,好似可以每個月每個月比?
通常同業主來回講價果陣企硬d, AA就會自動開口話減佣促成交易
新手想問問
男朋友份工底薪5000其他都係佣
我底薪18000加佣金

如果買480萬左右既樓
係咪做唔到九成 ? 有冇機會可以九成
定係一定要八成? 八成會唔會都好難過壓測?
你loan size <4M?
好可能第一件事就係check TU, 我交咗表,三日後就收到sms 話check TU
係咪要自己登記左TU先會收到sms?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞