9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
幾日, 西亞做野好慢
同問x2
渣打同西亞. 齊野過兩日就已經有tu msg, 但依家已經第10 個working days, 依然係無消息既。
依家收到西亞msg計 要一個月左右出offer 算快咗
我仲以為渣打2星期可以有😂不過聽講渣打offer有效期得一星期?
點會 大把人攞1%
同問
但應該係照有銀行回贈
但如果我揾按揭轉介公司
而又用三大行,就無額外現金回贈?
揀咗1%同意ching所講,如果自己本身唔多儲備,留多些少錢做裝修buffer安心啲。
你可以問下AA有冇咩回贈,話有其它按揭轉介有,會考慮用佢哋個啲,咁佢應該會話幫你向公司爭取。

利申:用咗AA按揭轉介,本身佢冇offer任何回贈,係我臨最後決定用邊間銀行時,再問返AA有冇回贈,佢先話幫我問下公司,最後話爭取左兩千蚊coupon咁。
咁仲有冇cash rebate?
銀行offer本身係H+1.3% + $4000

AA轉介冇cash rebate
做大公司/政府/醫管局通常唔使稅單,要三個月糧單同三個月銀行月結單,如果用返出糧戶口嗰一間銀行做按揭,連月結單都唔使
得4千咁少?1%都冇
sorry 自膠打漏咗, H+1.3%
cash rebate 1.3+$4000
點解冇rebate都用AA轉介?offer好好?
佢嘅意思應該係
銀行有1.3% +$4000 rebate
AA再offer $2000 coupon?

但如果我用e.g. 星之谷
就可能係額外0.3% rebate
而唔係$2000 coupon?
比資料星之谷, 會幫你送哂你D資料比好多銀行, 自己approach銀行好過
因為第一次買樓乜都唔識,簽左AA比嘅轉介表,係到後期睇多左資料後,先知用其它轉介仲好,不過嗰時已經同啲銀行處理哂文件又批咗,費事再搞一大輪,見唔差太多就照去。
對,唔該ching補充。
應該無
手頭好緊好緊就會揀1%拎錢
唔介意rebate 淨係反映喺個Loan Size 就揀>1%

其實開個excel 拉幾條formula
已經比較到有咩分別
非常建議各新手咁做, 會清楚好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞