9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
你扣左供車個3k後,我同你差唔多情況月入同目標樓價都係,我都想知
其實買樓前可唔可以問定銀行最多借到幾多
簽晒約比晒訂先嚟話唔批真係食得屎
但以我所知而家無預批呢樣野

我覺得去問都係同網上計數機差唔多

我應該儲多幾個月先算,師兄睇中邊區
租約可唔可以當入息?
可以,但我記得會打少少折,計唔足個租金
銀行唔會先考慮我(業主)嘅收入,再睇我老婆(擔保人)收入㗎咩
兩層樓都有唔只一個人供(業主+擔保人),又有租金當入息,老婆一個人嘅收入都要食晒兩層樓所有供款?唔會除二
想同女友買樓 非固定月入有傭金加埋月入42k左右 首期110-120萬 8成按揭有冇機會買到550萬樓
你計左雜費未
擔保人個角色就係如果供款人供唔到就要擔保人供
所以佢做左兩層樓擔保人,最差既情況就係兩層樓佢都要供晒
所以銀行會睇條數睇得緊d
最好就梗係唔好有按揭係身,又做另一間擔保人
條數計落就一定打折,重未必批,除非個收入真係高好多
你呢個數其實固定月入都只係剛剛好
你係非固定,係咪真係個個月都有42k 以上?
定只係平均數?有時可能30k,有時又50k
非固定銀行睇得緊d
最怕銀行睇你係非固定批唔到咁多
你要預多d 首期出來
問個問題
如果有街數 (Tax Loan), 按揭條數點計?

例子
Income
36歲
月入十萬, 兩年average bonus 30萬 (當25000一個月)

Debt
Tax Loan 200,000 (月還8000)

想計下可以借幾多
同個影響係咪單純直接減落去還款能力個數字度?
就咁睇個月入好足夠, 但係聽講需要清晒所有街數先會批mortgage?
明白 唔該巴打
1月頭簽臨約

Apply 左行山 大貓 老美
一個星期左右恒生出左offer
個心定啲 主要係想用大貓 老美
等得offer 行山都過左deadline

行山
Hibo+1.3
Cr 1% (自己揀)
按保65折
ML acc

等唔等好?雖然一間得 其餘應該都ok….
咁痕生都真係幾快手
一般都要3星期,佢就1星期比左offer你
介唔介意透露下月入,Loan size, 做幾多成?
2人 85k
借盡 Loan size 720
如果你揀1%, 係我的話我會問下個單位可唔可以提早成交

if can, 可以即刻搞裝修/其他野都好ge
當初同業主deal左 都長成交 唔會提早
依家我都心急想快啲收樓
其實間間差唔多,睇落去行山都唔錯,佢個hibor rate 通常低其他銀行0.01%
長成交就唔爭在等埋其他啦, 有d offer 即簽多幾千/按保discount 多少少都好
如果之前做生意無賺錢,無稅單。
岩岩打返工,大公司月入5萬,只有一個月糧單,有擔保人月入10萬,擔保人已經供緊層900萬樓

如果我想買950萬樓會唔會借到錢?
請問屋企人過60歲但仲在職 做唔做到擔保人
我諗係驚其他offer過期
到時要重新申請 時間就會好緊張
有得同銀行講extend架下話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞