9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
450萬的樓,上面打錯左450M
謝謝你,我地有糧單,我想問下我用按揭計算器個d app計要過40k先過到壓力測試,會唔會有機會唔批或者借唔足?
有機會
細/中資一般會批得鬆動d
都有可能會加你按揭保費

如果你依個budget 4.5m 可能係買舊樓/村屋 個d 小心估價低成交價好多 借唔足 (機會微)
我打算買九龍灣得寶花園
有間行出咗比較好嘅offer,但係唔認可我而家間律師樓,要搵駁腳。律師樓俾咗一個名,銀行話on list。不過駁腳律師樓話要收5000蚊,唔知可唔可以叫原律師樓嗰邊減返一部分律師費呢?始終樓契部分佢處理咗(攞咗去打厘印),但按揭部分係新律師樓處理
搲下銀行俾多d REBATE 幫補下...
如果唔係揀佢冇乜著數
正常就應該批得足
你連按保都係借4.1m 多d 應該無問題
想問下依家邊間行借會好啲 睇文話細行會鬆啲(即係創興果啲
第一次買樓錢又唔多咩都唔識 好驚會錯
請問月薪26k,
首置 ,搵d 35年左右舊樓
350萬樓,9成按, 分30年
批到機會大嗎
俾你參考下, 試下支銀同工傷
我個CASE 呢兩間個額鬆d, 但我揀左西亞
如果因為之前放無薪假每個月少咗兩千蚊左右,會唔會有影響,謝謝ching
之前係幾耐之前?
通常係睇過去三個月嘅入息證明
冇交俾佢嘅佢唔會知
冇一間銀行按揭係包火險,反而睇吓你層樓,係咪大型屋苑,如果係大型屋苑,通常有master policy, 做按揭唔係一定要自己獨立去買火險
我估你層樓應該係單幢樓,所以你要獨立去買家居保險,唔係就做唔到按揭,通常銀行推廣家居保險,好多時都係買一年送一年比新做按揭嘅客戶
係唔係依家全部都係做H
收到西亞offer

Loan size 5m
P-2.75 上限2.5
H 1.3
CR 1.3%+ 星星0.35% +ML acct
保費65折

大家點睇?
自己揀的, 有得揀做H 平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞