9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
咁都算快手喎有冇叫你補文件?
點會, 好多人都覺得子女除完名兩佬會俾人搬細屋
其實屋署都有寫明, 兩佬夠65+ 係唔會搬 (扣爆分/爆錶富戶另計 )
極粗略估計:
一年要喺ML賺到嘅息:
(Total rebate difference)/2 (兩年罰息期) 再除
/ Mortage interesting rate (says h+1.3) = 要放入ML 嘅錢

9up 求指教
我當用黎交按保
其實佢有得俾你揀,要唔要ml, 好似我嘅例子,有ml, 1.3% rebate, 冇ml, 1.5%
做按揭要唔要比 稅單或強積金紀錄?
我之前用CCB, 其實間間銀行都差唔多,睇吓邊間優惠多咪用邊間囉
要稅單 唔洗MPF
thanks
有,1月4齊文件
請教下
想買550萬左右既樓
如果想0首期,
屋企樓按300萬 (自己做擔保)
再買樓做5成按揭 275萬(女友擔保)
咁樣有無得諗?
定都係俾首期做9成按揭好啲?
如果做到,呢個方法可以慳返個按揭證券嘅保費,嗰度都唔少錢
如果你覺得可行,其實你自己可以做咗第一步先,即係話借咗3,000,000出嚟先,同銀行申請又唔收錢,仲有現金回贈
同埋通常有60日時間俾你決定幾時draw筆錢出嚟
銀行問首期點黎 要唔要好多文件去證明
唔使,不過銀行之後會要求借款人簽一份聲明,證明借款人係冇實際利益係個樓宇上面,其實保障返銀行,第時收樓都唔需要再坳,有錢都係銀行袋咗先
sorry 想問多次
如果自己份糧過唔到壓測 仲在職但過60既屋企人可唔可以做擔保人
1月17號 齊文件 交左大貓 支銀 跑步。
今日大貓職員msg覆話批咗,等多兩三日等埋按揭保公司confirm保費折扣就可以出真正offer。

佢本身話要等三個禮拜左右~
俾大家參考
loan size 6.5m 借9成 還30年
1月17 中銀跑步大貓交齊文件
1月24 有跑步同大貓既offer
睇黎生意淡薄.. 好快~
都好既, 唔使拖咁耐心掛掛
想問下按保月供嘅話係咪就咁加落loan size度?
同埋係咪計折後個價?
係計入去的
你預佢會計你折前個價先
想問如果按保加入loan size
計負擔能力嗰陣 使唔使計埋按保?
按保好似都幾成幾十萬⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞