9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
入form申請mortgage果陣連埋completion 律師樓文件一齊交呀👍👍completion date果日律師樓應該有一套文件比你, 例如assignment notice, 對數表果d, 總之證明到層樓已轉名,把呢套野交埋俾你申請new mortgage果間銀行就得
Thanks
Hkmc話只要提供到文件證明你賣出左轉晒名就ok. 但我自己就再穩陣d, 去apply delete埋TU record先,跟住齊文件俾銀行審批新mortgage, 所以銀行再拎我tu report時其實已經睇唔到我原本舊物業果個紀錄.

當然你可以唔使跟我甘做既,交completion document俾銀行其實應該都ok
ThZ ching
我都打電話去問左
原來八成同九成係有分別
你講嗰樣嘢要係九成按揭
因為我淨係需要做八成按揭所以有臨約都搞掂
想問下如果簽臨約時係估足價,但唔好彩撞正樓價下調,會影響按揭審批嗎?
想問下申請按揭時花紅計算方法
現職預計3-4月左右出花紅,計埋花紅大約平均月薪44k左右,如果我之後轉工,可以按新工月薪+舊工花紅/12個月計算入息嗎?定係只計入新工月薪?
今日問左西亞
我自己開公司 可以開份糧比自己
佢話用按揭保險可以借9 成
只要有入息3 個月income statement就得
唔用按揭保險就只可以6 成
想問用按揭保險去借有無伏?
D人話自己開公司唔易借 但點解用按揭保險就可以借足9 成
你畀錢買保險 出事有人肯揹咪借多啲人畀你

但留意6成同9成只係理論最高成數
你咁嘅情況未必借得足
最後決定權係銀行定按保公司?
如果落左訂但發現借唔足 咪瀨屎?
應該係按保公司。所以落訂前計好數
過6成就應該係按保公司決定

係㗎
我都唔肯定開公司出糧畀自己係點計

有錯請指正
我聽過話, 銀行定mc 可能會做company search, 睇到間公司老細名係你自己既話... 一樣要補交公司收入果d 野
如果呢刻轉公司持有人
銀行/ HKMC 會唔會知😂
個定金係你既… 自己諗啦
我賣樓同買樓只係前後一日,同銀行傾掂,寫清楚交樓日就得
我之前都係相隔兩日,不過如果賣樓出問題啊,可能好大鑊?因為我之前賣樓,個新業主詐晒型,話我間屋個總水制壞咗,我都要焗住賠返啲錢俾佢,費事成交出問題,咁我層新買嘅樓就大鑊,不過唔同人唔同性格啊,都係自己諗吓要唔要多啲時間交接
所以我賣個時寫必買必賣,賣完即刻睇心水單位,就買
咁搞笑?不嬲都係買現況喎,水制壞都要成交㗎,唔通佢為咗個撻訂?
放寬按保

1200萬 80%
1000萬 90%
爭拗嘅嘢好難講,其實一點啊,係咪合適居住,可以咬好耐,個水制閂唔到,佢話爆咗水喉點算?你都吹佢唔脹,不過呢啲小事,咁咪比啲錢佢維修囉,無謂搞大件事,後果難了,同埋都係小數目呀
轉工未過probation 有無得搞?
如果唔做按揭保險,之前壹干萬可以借到五百萬 ,唔知而家有冇改?
放寬按保,之前批左8成但未收樓
仲有冇得轉9成?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞