9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
只是一般按揭,無做高成數按揭,五成多小小
想問下換樓借8成,係咪一定要舊果間簽左臨約賣左先可以入form申請新果間上會?

放錢就要等舊果間complete?
係 舊果間簽左臨約就上得
做果陣 影埋份臨約比banker就ok
舊果間簽左臨約賣就去銀行入得form

新果間放數俾發展商就要等舊果間完全complete先得?
1 係
2 係 你為你新屋做mortgage 出offer letter果陣會多一項寫到明 到你drawdown果陣 要你成功賣左舊果間先有效 咁上下既條款
唔該哂你
想問大家其實多唔多人借高成數按揭但係放租比人非自住?好易比人查到?
想問我合約工搵36000,擔保人60歲25000

買520萬樓做唔做到九成按供30年?
買左800萬樓打算做九成按 想問擔保人係女朋友有冇咩問題? 我地夾埋過到壓測既
擔保人60好似未必批
寫未婚妻
供款年期其中一方 75-年齡 最大年紀為先 所以佢只可以計15年供款
西亞係80歲
佢係計人均面積
你可以去屋村辦事處到問 你個單位 除左一個人名洗唔洗搬 之後屋企人過60 就唔會搞佢 70就一定唔搞
利申 岩岩買樓前問左先除名
想問下各位 如果買半新樓 樓齡9-12 年

需唔需要全爆?

本身打算換地板 油下牆 未必搞廚房廁所 但又有人講 買二手樓最好全爆 以家1516
你有錢咪爆
接受到咪唔爆
後生人工cover到供款 就用後生個個去計 所以你45歲以下就會做足到30年

利伸:銀行做緊 我個間係咁計
如果以樓齡計就唔使爆既,但啱唔啱你心水就另一回事
唔鍾意既你都係改到你啱用先得
請教各位巴絲打,
我有一層樓出租, 供完之後, 如果我套現 -> 應該有四成錢
但問題係, 如果我拎呢畢錢做首期 (寫我父母) , 而我再做按補番尾數
經過壓力測試後 可以向錢行借既錢, 係咪需要扣埋我套現果四成錢 ?

我問過銀行員佢地都答唔實。
希望有巴絲打解答。
係囉 感覺啲水電應該還好 所以希望慳返筆唔執廚房廁所😭
其實廚廁一搞就肯定貴
呢兩個都可以用到既就唔使專登整啦
不過呢兩個住落就更加整唔到
所以真係諗清楚郁唔郁佢
呢個真係睇銀行點計
其實應該銀行先答到你佢地計唔計
如果你可以先有筆首期,買樓做按揭
再用供完個層套3成(因為你有按揭)
咁應該係最穩陣既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞