9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
銀行按揭查詢 telegram: tu7251
月入45K, HA返工
cash: 1.4M
想買6-7M既樓

應該點運用HA遲d推出個借錢plan買樓最抵?用左係咪可以慳到按保?
如果每月岀糧後,會轉左大部分錢去其他銀行戶口
固定收入人士睇入息係咪淨係show到公司出糧俾自己個記錄就得?
固定薪金$38600 樓價616萬
按竭申請BOC的話 最多可以借到幾多成?
你計每1萬月入借到100萬大約
擔保人月入係咪100%計落壓測?
如果女朋友係業主申請按揭,我做擔保人,無其實他債務係身
兩人加埋固定收入70k, 理論上大約借到700萬?
如果買750萬樓做9按借675萬應該好大機會得?
🙇‍♂️🙇‍♂️
hsbc 既offer 好差

h+1.32
1%cash rebate
ml
2年罰息

借3m
照咁睇就ok 加借埋保費都唔會爆壓測 拎到最靚保費discount
其實銀行借錢俾你啦,睇你嘅還款能力啊,同埋借幾多錢呀,呢個Offer明顯係差過一般標準,不過你借得咁小錢,你識肯定係貴啲㗎,我之前試嗰加按,當時利率係h+1.3, 因為我淨係借1,000,000 ,個利率係h+1.5%,你唔想麻煩你咪借囉,唔係你再比較下其他銀行,不過你個case同我case唔同,應該係個金額方面同埋個還款能力方面問題
我借2M左右都係呢個offer
得BOC好少少
比較過 係比多幾十蚊一個月
都係報黎 for大家參考下

會take 交行offer
1.4+0.3 cash rebate
h+1.3
想問下信用卡數量會唔會影響按揭申請?
有30幾張,但大部分拎咗迎新就擺左喺度冇用
太多信用卡,係會影響到個信貸評級,但係如果唔借錢,只會差少少,我自己都有十幾張信用卡,同你個情況差唔多,上次我申請按揭,個銀行RM 同我講,因為按揭保險參考左TU嘅報告,最後借少咗200,000,我當時係想借5,000,000
我答你: 一定有
師兄介唔介意講你TU幾多?
咁大鑊,咁我要cut定啲卡
其實我自己唔知,不過我之前用個免費app去睇就係 A
但係而家已經冇免費app可以睇到TU
如果TU A grade但多卡都會有影響?
其實我同你嘅情況可能好類似,大家都係A grade, 你諗吓你個三十幾張信用卡,個信用額加起上嚟可能超過2,000,000 ,影響信貸評級都係好正常
不過如果你嘅入息好高,超過晒壓測,可能冇影響,我嗰時係啱啱過咗壓測
我都係岩岩好過壓測乍,師兄借幾多成?
如果你TU 已經 A 就唔洗理啦
不過一律建議冇用就真係cut左佢
黎緊我都睇中左個單位
壓測如果64%…唔知得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞