9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
唔好搏
但好想走
下星期問下星之谷意見
幫個frd問
佢上年8月開始做, fresh grad
月薪底薪70k 年終花紅200k
大公司 穩定工作 固定受薪autopay
想買600萬樓做8按 (要按保批核)
零負債
輕鬆過壓測

但係佢未交過稅,亦未有收過稅單(fg)
想問HKMC會唔會有機會唔批比佢?
中銀有offer H+1.3
回1.03

但無話送火險 應該點check屋苑本身管理費有無包火險? 如果無係咪r埋中銀送火險
我個經紀話得幾百coupon
你可以X佢,最少都幾千,當你係乜?
自己食撚左
呢排疫情有啲分行中招關撚左,個staff話唔知幾時先岀到offer
Ys
最煩有啲岀左offer, 有無人試過銀行肯14日後再延長?

原業主咁樣改左間居屋, 拆左廚房, 露台做廚

係咪對按揭好大影響, 唔好搏?

有糧單已經得啦
聽講居屋銀行大啲機會驗樓
想問下換樓程序
上網睇通常話MC睇TU
所以賣樓要真係完成交易先,仲要多一個月等TU更新先可以買新一間做八成,大家有無經驗?
反而想知咩工咁荀
Thanks 咁我等多兩日支銀有未,無就大貓算了,應該都差無幾
想問有無得話申請幾個銀行按揭,銀行a話要驗樓就唔簽佢呢個offer,等另一間銀行
問過hkmc, 佢哋話提供番賣樓completion day果日既律師樓文件就ok. 我自己就completion day之後果日去銀行confirm還清outstanding, 跟住填form delete TU record, 大約5個工作天係TU report就reflect左了
少少唔明
HKMC即係收到買賣合約copy就ok?
TU record 係銀行填?
定係你意思係點都要成交後不過唔洗等多一個月??
驗樓係測量行,但其實得兩三間唔係仲量就係戴德梁行,未必避到
買咗綠置居,想問下我而家一直有爭緊銀行數(每月都準時還錢,無欠過數),咁會唔會影響我之後做按揭(預計做按揭時都未還哂)?

定係因為有政府做擔保所以一定批?咁批出嘅金額會唔會少咗?
入form申請mortgage果陣連埋completion 律師樓文件一齊交就ok嗎?如果係做9按/爆壓測

8成無爆壓測我知係交臨約就ok

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞