9成按揭/ 高成數按揭討論-18

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
睇個名,以為你係YouTuber, 不過你問呢個問題, 9×9唔係啦,填表,通常都要填過住址,呢個係必須要填㗎,其他嘢只是銀行需要知道多啲呢個住址㗎按揭情況,你係應該揀other, 例如屋企人擁有
藝名黎姐.
Btw, 唔該哂
Tick other
除非單幢樓,其實大部份屋村都有master policy, 基本上應該唔使買火險都可以做到按揭,其實呢個方法幾好,唔使每個業主都去買,又可以幫業主慳返啲錢,其實單幢樓都可以買master policy, 一齊買點都會平啲
想問:

新樓面價過一千萬,提供折扣優惠後低於一千萬,
我洗唔洗拎50%出嚟做首期?定係林鄭plan都得?

射射
最近見d 銀行私人貸款好低息 (1.2%)
如果借黎擺喺供樓個ML 戶口 (1.5%)
唔郁筆錢等佢慢慢抵消
食佢個現金回贈同0.3% 既息差
想問下有冇伏?
通常伏位係批完比你就係3%左右

你賣左d 資料俾銀行同準備收多d 借錢電話
你有本事借到1.2%應該就冇伏,通常嗰個利率只係最低利率,睇吓你嗰個人信貸評級同埋收入,借幾多錢,錢先決定最後利率
買樓花
以我所知
如果估價高過合約價就照跟合約價
所以你呢個case可以用林鄭plan
樓花用舊按保
建期可以林鄭plan
跟合約價
Call loan 銀行玩鳩自己咩
你抬唔到錢佢逼你破產?
9按多數揀1%原因係?手頭鬆動啲?求師兄解答

因為我都糾結緊揀1%定>1%, 因為我預支住先都冇問題的
幾萬蚊cash rebate/ 每月供少幾百
問你簡單問題,大概1%嘅rebate, 即係多咗幾多錢?另一個問題:點解唔唔揀多錢嗰個rebate ? 你識答呢兩個問題,你自己就識揀啦
即時拎CR查實又係拎番黎供樓/裝修,好似分別都唔太大,好似都係拎盡CR抵啲
啲banker識吹係男/女朋友表哥表姐啦
我屎忽痕晌度諗即時拎左舊錢可以投資/做其他野,若拎CR最大值都其實係分番360期慢慢扣,計番通漲果啲又好似分別唔大(我都知我好煩

同埋想問佢cash rebate番落ML, 到時我係咪可以隨時提款?
同埋唔係有得借足就借足9成最著數?因為都係攤長360期還,你供嘅數大致上又固定,未來30年又有通漲,理論上個供款晌未來黎講對照番個通漲係“愈來愈少” anyway thank you師兄解答
想問係咪簽咗按揭offer就可以唔使再擔心?
銀行唔會收返?
Drawdown 日重會唔會做employment check之類
一日未成交一日都好驚
你身有屎? 正路銀行唔會得閒理你架啦。
拎盡係抵d 。
問屋企人借會唔會簡單d ?或者叫屋企人擺錢去你度。
假設屋企人有閒錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞