[93 Days Left] F1 2021 季後討論區 3

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
對比起嚟你只會覺得圖係鬥心太強失控
年少氣盛嗰種
圖經過垃利嘅洗禮之後除咗冇咗頭髮之外仲變得成熟

其實好多車手都有年少氣盛嘅時候,5年前Max啱啱上大牛一樣係麻煩友,嗰時有個網站Crashstappen.com專門笑9佢,係呢兩年擔大旗先成熟咗好多

Ham就真係世界級,年紀越大贏得越多冠軍,反而越MK越虛偽
可能好多人問過但都想問
f1口罩對翼仔有咩用
我都想知

佢唔係殊人,係shhhhhhhhhhhhhit
拉長左個shit姐
新車迷想問MGUH點解咁貴同埋係咪平治喺改例嗰陣叫FIA加落去?

淨係知道係turbo入面用嚟回收動能嘅嘢同埋好貴
熱能回收, 但街車唔會KEEP轉數, 用唔到
淨係為F1整咪貴LOR

如果技術有得下放, 同街車SHARE, 有得收回成本就抵, 因為係唔係都要研發
溫度高, 轉數極高
技術太複雜
你望下部amg one個engine 5萬公里就要返廠rebuild就知,根本就好難賣街
現時既PU
分別有MGU-H 同 MGU-K
你所講既回收動能其實係MGU-K
Motor Generator Unit - Kinetic
動能回收系統
現時大部分市售汽車 (不論係hybrid定全電都用緊)
MGU-H 係 Motor Generator Unit - Heat
熱能回收系統
簡單原理係將Turbo裡面既廢氣既熱能轉化為電

點解會話MGU-H冇人用
最主要係K既動能回收 基本上會係制動/剎車果陣實達成高%回收能量轉電
但H既熱能回收經過空氣傳播本來就實現唔到高%回收 之前睇過文章強如黑平最多都係6成左右
所以一直以來都因為成本問題唔會放置落民用車

其他師兄可以再補充
有錯請指教
冇咗mguh
對於新加入車隊就已經簡單好多
仲要個cost即時減咗一半
正解,所以F1好應該廢咗MGU-H
研發成本太高
車手表現評分
佩主席土耳其無DRS守咸都超精彩

今場20-21圈真係last lap外最精彩時刻,見佢守到Max 上返嚟嗰下超熱血

今站壞車搞到冇Podium超可惜

2022繼續迷佩
FIA嗰statement
睇完嗰感覺係:你吹得我脹啊?
喺留言見到VW會喺今日決定玩唔玩F1?
冇後果嘅調查
最多只會話點樣改善個流程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞